OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Ο Μαρκ Κάρνεϊ ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός – «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ»

14/03/2025 - 21:34
Μαρκ Κάρνεϊ

REUTERS/Blair Gable

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Μαρκ Κάρνεϊ ορκίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός του Καναδά και ανακοίνωσε αμέσως ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει απειλήσει να επιβάλει στη γειτονική χώρα δασμούς που θα γονατίσουν την καναδική οικονομία.

Ο Κάρνεϊ διαδέχεται τον Τζάστιν Τριντό, ο οποίος είχε μια σχέση αντιπαλότητας, συχνά ψυχρή, με τον Τραμπ. Ο 59χρονος πρώην τραπεζίτης είπε όμως ότι η δική του προσέγγιση θα είναι διαφορετική.

«Σεβόμαστε τον πρόεδρο Τραμπ. Έχει θέσει κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα στην κορυφή της ατζέντας. Καταλαβαίνουμε την ατζέντα του», είπε στους δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας ότι είχε συνεργαστεί μαζί του σε διεθνείς συνόδους.

«Από πολλές πλευρές, η εμπειρία μου συμπίπτει με εκείνη του προέδρου. Και οι δύο θέλουμε το καλύτερο για τις χώρες μας. Αλλά ξέρει, όμως και εγώ ξέρω από τη μακρά εμπειρία μου, ότι μπορούμε να βρούμε αμοιβαίες λύσεις, επωφελείς και για τους δύο», είπε.

REUTERS/Patrick Doyle

Ο Μαρκ Κάρνεϊ είπε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του να μιλήσει με τον Τραμπ και χαρακτήρισε «τρελή» τη συζήτηση περί προσάρτησης του Καναδά στις ΗΠΑ.

«Δεν θα αποτελέσουμε ποτέ, ποτέ, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των ΗΠΑ», είπε, απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει ο Καναδάς η 51η αμερικανική πολιτεία.

Θα πάει σε πρόωρες εκλογές;

Προχώρησε αμέσως σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, μειώνοντας σχεδόν στα μισά (μόλις 24) τα υπουργικά χαρτοφυλάκια που κληρονόμησε από τον Τριντό. Ο μέχρι χθες υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Λεμπλάν θα αναλάβει τον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου και στη θέση του θα μετακινηθεί ο νυν υπουργός Καινοτομίας Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάνιε. Η υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί παραμένει στη θέση της. Η πρώην υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ, η αιφνιδιαστική παραίτηση της οποίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, προκάλεσε πολιτική κρίση και οδήγησε στην έξοδο τον Τριντό, θα αναλάβει υπουργός Μεταφορών.

Ο νέος πρωθυπουργός σκοπεύει να επισκεφθεί το Λονδίνο και το Παρίσι την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος τόσο της Τράπεζας του Καναδά όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά δεν έχει σοβαρή πολιτική εμπειρία, αφού δεν υπήρξε ποτέ υπουργός ή βουλευτής.

REUTERS/Blair Gable/File Photo

Πηγές προσκείμενες στο κόμμα των Φιλελευθέρων ανέφεραν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν αλλάξει άποψη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση μειοψηφίας των Φιλελευθέρων καταθέτοντας πρόταση μομφής, μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι η κούρσα θα είναι αμφίρροπη, με κύριο αντίπαλο τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς. Ωστόσο είναι πιθανόν κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΚΑΝΑΔΑΣ

Related Posts

Ισραήλ - Δυτική Όχθη
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

09/02/2026 - 19:11
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

09/02/2026 - 18:13
πλοίο Aquila II
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

09/02/2026 - 17:45

Διαβάστε Επίσης

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

Δένδιας από την Ινδία: Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική καινοτομία – Συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΑΜ

SCALP και Meteor: Η Ινδία σε προχωρημένες συζητήσεις με την Γαλλία για την αγορά πυραύλων αξίας 300 εκατ. ευρώ

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Σμαραγδής σε Στάνκογλου: «Αυτό το κλίμα είναι η αριστερά, δε θέλουν να πιστέψουν ότι η ταινία Καποδίστριας είχε επιτυχία»

Αιμίλιος Χειλάκης: Απίστευτο περιστατικό στην παράσταση «Cancel» που πρωταγωνιστεί – Η αστυνομία «εισέβαλε» στο θέατρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert