Καρέ – καρέ η στιγμή της δολοφονίας Κένεντι – ΦΩΤΟ

Τα γεγονότα της 22 Νοεμβρίου 1963 συγκλόνισαν ολόκληρο τον πλανήτη. Η στιγμή που σκότωσαν τον Κένεντι πριν 51 χρόνια όμως άλλαξε πάνω απ’ολα την Αμερική. Παρακάτω οι φωτογραφίες εκείνης της μέρας που άλλαξε την πορεία της ιστορίας.

Ο Πρόεδρος John F. Kennedy χαιρετά τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Fort Worth του Τέξας, Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1963.

Περίπου 11:45 π.μ., ο Κυβερνήτης του Τέξας John B. Connally ο νεώτερος, χαιρετάει το πλήθος, και οι Kennedys αναχωρούν απο το Love Field για μια περιοδεία του Ντάλας. Νωρίτερα ο Πρόεδρος ρώτησε για τον καιρό και επέλεξαν να μην ανεβάσουν την οροφή στην λιμουζίνα.

Οι Kennedys και οι Connallys εχουν αφήσει το Love Field με τον πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας Μπίλ Γκριρ να οδηγάει την προεδρική λιμουζίνα. Η αυτοκινητοπομπή είναι καθοδόν για το εμπορικό κέντρο Trade Mart , όπου ο Κένεντι αναμένεται να μιλήσει

Πλήθη στους δρόμους καθώς η αυτοκινητοπομπή του Κένεντι κατευθύνεται προς το κέντρο του Ντάλας. Μια ομάδα του Λευκού Οίκου ακολουθεί την αυτοκινητοπομπή σε ένα λεωφορείο αρκετά πιο πίσω από την προεδρική λιμουζίνα.

Ο αστυνομικός Bobby Hargis, ο οδηγός της μοτοσικλέτας, είναι ένας από τους τέσσερις αξιωματικούς που συνόδευαν το αυτοκίνητό του Κένεντι, το οποίο φτάνει στην οδό Χιούστον λίγο πριν τις 12:30 “Σκέφτηκα, αυτο ειναι! Απο δω και πέρα θα ταν όλα πιο εύκολα για μας, στην αστυνομία” είπε ο Hargis. «Και τότε μπαμ! Έγινε.”

Ο Kennedy πέφτει πάνω στη σύζυγο του, καθώς η σφαίρα τον χτυπά στο κεφάλι. Ο Connally, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επίθεση, γυρνάει προς τα πίσω, στα αριστερά της Jackie Kennedy.

Ο Κένεντι πεσμένος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και η σύζυγός του, Ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας Κλίντον Χιλ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Η λιμουζίνα που μεταφέρει τον μοιραία τραυματισμένο Πρόεδρο κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς το νοσοκομείο δευτερόλεπτα μετα απο 3 πυροβολισμούς. Δύο σφαίρες χτύπησαν τον Kennedy και μια τον Connally. Ο πράκτορας Χίλ βρίκεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, καθώς οι γυναίκες καλύπτουν τους τραυματίες συζύγους τους.

Ο Hurchel Jacks, οδηγός του Αμερικανού Αντιπρόεδρου Τζόνσον στην αυτοκινητοπομπή, ακούει με άλλους τα δελτία ειδήσεων στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου έξω από την είσοδο εκτακτων περιστατικών στο νοσοκομείο Parkland. Μετά τους πυροβολισμούς ο Jacks είχε άλλαξε πορεία οδηγόντας τον αντιπρόεδρο σε ασφαλές μέρος. Το αμερικανικο ραδιοφωνικό δίκτυο ABC μεταδίδει το πρώτο εθνικό δελτίο ειδήσεων οπου αναφέρει ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στην αυτοκινητοπομπή Κένεντι.

Πριν τις 13:00, ο Δρ Τομ Σάιρς, με τον διευθυντή δημοσίων σχέσεων του νοσοκομείου Steve Landregan, περιγράφει τις πληγές του Προέδρου προς τον Τύπο. Τέσσερις ηταν οι γιατροί που προσπάθησαν να σώσουν τον Κένεντι.

Μετά τις 2 μ.μ., η Jacqueline Kennedy (Τζάκι) αναχωρεί απο το νοσοκομείο Parkland με το σώμα του νεκρού συζύγου της. Θα ειναι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου με το χάλκινο φέρετρο. «Είχα την αίσθηση ότι αν κάποιος κυριολεκτικά πυροβολούσε μπροστά από το πρόσωπό της ότι απλά θα ανοιγόκλεινε τα μάτια της,” είπε ο Αστυνόμος James Jennings, ο οποίος βοήθησε να βάλει το φέρετρο στην νεκροφόρα, περιγράφοντας την Τζάκι εκείνη τη τραγική μέρα.

O πρώην πεζονάυτης Lee Harvey Oswald συλλαμβάνεται σε ενα κινηματογράφο της περιοχής αφου πυροβολεί μοιραία τον αστυνομικό Τιππιτ. Το περιστατικό λαμβάνει χώρα 45 λεπτά μετα την δολοφονία Κένεντι.

Το φέρετρο του Κένεντι στην αεροπορική βάση St Andrews. Η Τζάκι αιματοβαμμένη και ο Ρόμπερτ Κένεντι μεταβαίνουν στο Ναυτικό Νοσοκομείο μαζι με το πτωμα του Προέδρου για την νεκροψία.

Η προσαγωγή του Οσβαλντ γίνεται για τον φόνο του αστυφύλακα Tippit στις 22 Νοεμβρίου και για τη δολοφονία του προέδρου την επόμενη μέρα. Όπως ο Oswald μεταφέρεται από τη φυλακή του Ντάλας, ο ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων διασκέδασης Τζακ Ρούμπι τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Η στιγμή μεταδόθηκε ζωντανά απο όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Ρούμπι συλλαμβάνεται αμέσως.

Σκότωσαν τον πρόεδρο.

Πηγή – CNN
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert