Καταθέτει για την Βεγγάζη η Κλίντον

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον των ΗΠΑ που θα αποχωρήσει σύντομα από την κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στο Κονγκρέσο για την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ τους ο πρεσβευτής στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και αμαύρωσε την εικόνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Κλίντον αναμένεται στις 09.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος) στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην οποία οι δημοκρατικοί αποτελούν την πλειοψηφία, και αργότερα στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδος) στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πλειοψηφία της οποίας έχουν οι ρεπουμπλικανοί.

Λόγω ασθενείας από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου η Κλίντον δεν ήταν σε θέση να καταθέσει στο Κονγκρέσο στις 20 Δεκεμβρίου για τα μέτρα ασφαλείας στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη στο οποίο πραγματοποίησαν τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικά και όπλα πολέμου στις 11 Σεπτεμβρίου ένοπλοι ισλαμιστές προσκείμενοι στην Αλ Κάιντα.

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και Τόμας Νιντς, αντικαθιστώντας την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κατέθεσαν στο Κονγκρέσο και επικρίθηκαν από ρεπουμπλικανούς βουλευτές, ενώ παραδέχτηκαν ότι το υπουργείο τους «δεν είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας. Ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχτηκε πως υπήρξε «τεράστιο πρόβλημα» στο αμερικανικό προξενείο.

Μετά τα γεγονότα αυτά, ο επικεφαλής του Γραφείου Ασφάλειας Διπλωματών, της υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εγγυάται την ασφάλεια του πρώτου σε μέγεθος δικτύου διπλωματών παγκοσμίως, παραιτήθηκε και τρεις εκ των συναδέλφων του απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Η Κλίντον είχε δηλώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι αναλάμβανε την ευθύνη των συνεπειών της επίθεσης αυτής.

Το τέλος της θητείας της Κλίντον που προωθούσε επί τέσσερα χρόνια την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα θα σφραγιστεί από την «υπόθεση της Βεγγάζης»: η επίθεση προκάλεσε πολιτική θύελλα ανάμεσα στη δημοκρατική κυβέρνηση και την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση κυρίως ενόψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν προτίθεται επίσης να ζητήσει εξηγήσεις από την Κλίντον ρωτώντας την «πού ήταν;» κατά την κρίση στη Βεγγάζη, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα ότι «έπνιξε την υπόθεση από την αρχή».
«Τα μέλη του Κονγκρέσου θα μπορούν να ακούν αυτά που θα καταθέσει η Χίλαρι Κλίντον και να τής θέσουν ερωτήσεις που τούς ενδιαφέρουν», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ακροάσεις η Κλίντον θα διασφαλίσει τη μετάβαση τις προσεχείς ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με τον διάδοχό της, τον γερουσιαστή Τζον Κέρι, ο οποίος θα καταθέσει στη Γερουσία πριν οι ομόλογοί του εγκρίνουν το διορισμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΟΖ: Γιατί η Λιβύη πάει κόντρα στην Ελλάδα;

Οι παραιτήσεις συνεχίζονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Βεγγάζη

Αποδέχεται τις ευθύνες για τη Βεγγάζη η Χίλαρι Κλίντον