OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κατάεμπ Χεζμπολά: Ποιά είναι η οργάνωση που απειλεί τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

10/12/2023 - 12:35
Κατάεμπ Χεζμπολά
Share on FacebookShare on Twitter

Οι επιθέσεις εναντίον συμφερόντων και στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης αυτής εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, εγγράφονται στην έναρξη της εφαρμογής «νέων κανόνων εμπλοκής», ανέφερε χθες Σάββατο στέλεχος της οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η παραστρατιωτική οργάνωση αυτή είναι συνιστώσα των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης»), οι οποίες τυπικά είναι πλέον ενταγμένες στον ιρακινό στρατό μεν, αλλά διατηρούν υψηλό βαθμό επιχειρησιακής αυτονομίας.

Η οργάνωση, που πρόσκειται στο Ιράν, αν και δεν ανέλαβε ξεκάθαρα την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη προχθές Παρασκευή τα ξημερώματα, χαρακτήρισε την εγκατάσταση προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων, που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό στρατιωτικών ενεργειών.

Την επίθεση καταδίκασαν «σθεναρά» οι ΗΠΑ, όπως και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι. Σύμφωνα με αυτόν τον τελευταίο, επρόκειτο για «τρομοκρατική» ενέργεια εναντίον διπλωματικής αποστολής, «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη».

Για την Κατάεμπ Χεζμπολά (ΚΧ), όμως, η πρεσβεία εμπλέκεται στον σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων και όσοι την αποκαλούν διπλωματική αποστολή είναι «δουλοπρεπείς» και ιδιοτελείς, σύμφωνα με τον Αμπού Αλί αλ Ασκάρι, στέλεχος της ΚΧ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Σουντάνι προχθές, αναφέρθηκε ειδικά στην ΚΧ και σε ακόμη μια οργάνωση, τη Χαρακάτ αλ Νουτζάμπα, στις οποίες επέρριψε ευθύνες για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην ιρακινή επικράτεια και τόνισε πως οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται του δικαιώματος να τις ανταποδώσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του στο Πεντάγωνο.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ είναι συνεργοί των ΗΠΑ»

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ κάνουν λόγο για κάπου 85 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή στρατευμάτων στο Ιράκ και στη Συρία από τη 17η Οκτωβρίου. Την ευθύνη για τις περισσότερες ανέλαβε νεφέλωμα φιλοϊρανικών οργανώσεων, τονίζοντας πως πρόκειται για αντίποινα για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αυτοαποκαλούμενη «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» ανέλαβε την ευθύνη για 11 επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ προχθές Παρασκευή — τις περισσότερες μέσα σε μια μέρα αφότου άρχισαν, στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Σουντάνι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να διενεργήσουν έρευνα για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας και χθες Σάββατο αντικατέστησε τον αρμόδιο για την ασφάλεια της αυστηρά φυλασσόμενης Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Αψηφώντας εμφανώς τον κ. Σουντάνι, η ΚΧ διεμήνυσε πως θεωρεί τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που συνεργάζονται με τις δυνάμεις των ΗΠΑ «συνεργούς στα εγκλήματά τους».

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο της δράσης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχειου Reuters

Tags: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗΠΑΙΡΑΚΙΡΑΝΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΦΙΛΟΙΡΑΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Related Posts

Αρμενία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

09/02/2026 - 21:42
Ισραήλ - Δυτική Όχθη
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

09/02/2026 - 19:11
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

09/02/2026 - 18:13

Διαβάστε Επίσης

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Σμαραγδής σε Στάνκογλου: «Αυτό το κλίμα είναι η αριστερά, δε θέλουν να πιστέψουν ότι η ταινία Καποδίστριας είχε επιτυχία»

Αιμίλιος Χειλάκης: Απίστευτο περιστατικό στην παράσταση «Cancel» που πρωταγωνιστεί – Η αστυνομία «εισέβαλε» στο θέατρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert