Καταγγελία – σοκ από τις ΗΠΑ: Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα στην Ουκρανία

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε.

Τι είναι η θερμοβαρική βόμβα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοβαρική βόμβα εκρηγνύεται σε δύο στάδια από το εκρηκτικό H6 το ο οποίο περιέχει αλουμίνιο σε μορφή σκόνης. Έτσι κατά την πρώτη έκρηξη, λίγο πριν η βόμβα ακουμπήσει το έδαφος, η εύφλεκτη σκόνη του αλουμινίου εξαπλώνεται με καταστροφικές συνέπειες για ότι βρει μπροστά της, ενώ η δεύτερη έκρηξη προκαλεί ένα βαρομετρικό σοκ, μια πίεση που κινείται, από το σημείο μηδέν, με την ταχύτητα του ήχου.

Αυτή η «βαρομετρική» έκρηξη κυριολεκτικά αφαιρεί το οξυγόνο από την ευρύτερη περιοχή στην οποία πέφτει. Έτσι όσοι βρίσκονται στην ακτίνα δράση της και δεν αποτεφρώθηκαν από την πρώτη έκρηξη, πεθαίνουν από την σύνθλιψη των εσωτερικών τους οργάνων.

Θερμοβαρική βόμβα χρησιμοποιήθηκα από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν στις 13/4/2017, κάνοντας τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πανηγυρίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters