Κατάρ: «Η εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παίρνει δύο ημέρες παράταση»

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, ότι μετά από διαπραγματεύσεις με την Χαμάς και το Ισραήλ, αποφασίστηκε να δοθεί διήμερη παράταση στην εκεχειρία στη Γάζα.

Από την μεριά της, η Χαμάς επιβεβαιώνει την παράταση, αλλά το Ισραήλ δεν έχει κάνει ακόμη κάποια ανακοίνωση.

«Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς ανακοινώνει ότι έχει συμφωνηθεί με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο να παραταθεί η προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία για δύο επιπλέον ημέρες υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη εκεχειρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαμάς.

Η εκεχειρία έληγε σήμερα τα μεσάνυχτα, αλλά παρατείνεται εώς την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μετά από δυσκολίες και ανησυχία, οριστικοποιήθηκε η λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα το βράδυ από την Χαμάς, αλλά και οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν από το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η Χαμάς θα απελευθερώσει από την Γάζα 11 ομήρους και το Ισραήλ 33 κρατούμενους. Η διαφωνία αφορούσε τους Ισραηλινούς ομήρους, αφού η Χαμάς δεν ήθελε να απευεθερώσει κάποια παιδιά μαζί με τις μητέρες τους. Μετά από διαπραγματεύσεις και την αντίδραση της ισραηλινής πλευράς, θα απελευθερωθούν και δύο μητέρες από τη Γάζα, σύμφωνα με την Jerusalem Post και την Ynet.

Οι οικογένειες Ισραηλινών ομήρων, που είχε απαγάγει η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και που αναμένεται να απελευθερωθούν απόψε, ενημερώθηκαν, έγινε γνωστό από το Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, σε ένα δελτίο τύπου.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν.

Με πληροφορίες από: Jerusalem Post, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters