OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο;

20/11/2013 - 13:52
Share on FacebookShare on Twitter

Καθώς οι προσπάθειες για την εξεύρεση χώρας που θα αναλάβει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στο έδαφός της δεν έχουν τελεσφορήσει, αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων εξετάζουν το ενδεχόμενο η επιχείρηση να πραγματοποιηθεί εν πλω σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Αξιωματούχος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων επιβεβαίωσε ότι η επιλογή αυτή είναι υπό εξέταση, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση. «Το μόνο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι τεχνικά εφικτό», είπε.

Ανεξάρτητοι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν και ένα τέτοιο εγχείρημα έχει επαναληφθεί, κυρίως από την Ιαπωνία, η οργάνωση μίας τέτοιας επιχείρησης εν πλω είναι περίπλοκη.

Σύμφωνα με το εξεταζόμενο σχέδιο, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων θα αναλάβει την εποπτεία της επιχείρησης καταστροφής, είτε μέσω υδρόλυσης είτε μέσω καύσης, του συριακού χημικού οπλοστασίου, άνω των 1.000 τόννων, εν πλω, η οποία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους όρους που θέτουν η αμερικανική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσαν αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσουν εάν στο σενάριο περιλαμβάνεται η απόρριψη χημικών αποβλήτων στη θάλασσα.

Ο Ραλφ Τραπ, ανεξάρτητος ειδικός σε θέματα χημικού αφοπλισμού, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η επιχείρηση καταστροφής χημικών όπλων στη θάλασσα έχει πραγματοποιηθεί, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, από την Ιαπωνία, η οποία κατέστρεψε πριν από πολλά χρόνια εκατοντάδες χημικές βόμβες σε υπεράκτια εξέδρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το εγχείρημα δεν διαφέρει κατά πολύ από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σε ατόλη του Ειρηνικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο συριακό χημικό οπλοστάσιο διευκρινίζει ότι η καταστροφή του χρήζει μίας περισσότερο πολύπλοκης διαχείρισης από τις ιαπωνικές βόμβες του Β’ παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ιαπωνικές βόμβες, εξήγησε, δεν παρήγαν υγρά κατάλοιπα, διότι επρόκειτο για τη διαχείριση τελικού προϊόντος. Αντίθετα, το συριακό χημικό οπλοστάσιο αποτελείται από αποθέματα «προδρόμων» στοιχείων τα οποία έχουν αποθηκευτεί ώστε σε άλλο στάδιο συνδυαζόμενα να συνθέσουν το τελικό προϊόν. Η καταστροφή των «προδρόμων» παραγόντων, είτε μέσω υδρόλυσης, είτε μέσω καύσης, θα παρήγαγε μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων.

«Εάν χρησιμοποιηθεί υδρόλυση ή καύση, θα παραχθούν υγρά απόβλητα. Αρα θα υπάρχουν προβλήματα περιβαλλοντικής μόλυνσης που πρέπει να αντιμετωπισθούν», είπε.

Οι χώρες γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα δεν θα χαρούν με την προοπτική αυτής της επιχείρησης, όμως η μεταφορά των συριακών όπλων μακρύτερα θα θέσει προβλήματα, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Η εγκατάσταση της εξέδρας ή του πλοίου κοντά στις ακτές κινδυνεύει να προκαλέσει δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως στην Αλβανία, όμως η απομάκρυνση σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές θα θέσει άλλα προβλήματα, όπως η ταχεία αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Ραλφ Τραπ, «η εγκατάσταση μίας πλωτής εξέδρας στη θάλασσα δεν θα ήταν τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη μονάδα που είχαν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στην ατόλη Τζόνστον στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό: «Υπάρχουν πολλά τεχνικά και νομικά ζητήματα. Αλλά μπορεί να είναι μία εναλλακτική λύση που αξίζει να εξετασθεί» .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Βέλγιο κατά της καταστροφής συριακών χημικών όπλων στο έδαφός του

Όχι της Αλβανίας για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Tags: ΗΠΑΘΑΛΑΣΣΑΜΕΣΟΓΕΙΟΣΟΗΕΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ

Related Posts

Charles de Gaulle: Η γαλλική ναυαρχίδα αναχωρεί σήμερα για την αν. Μεσόγειο με πάνοπλη συνοδεία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

05/12/2025 - 12:57
ΗΠΑ - ναρκωτικά
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

05/12/2025 - 12:21
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

05/12/2025 - 11:35

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert