Κάτι τρέχει με τα τουρκικά F-35: Συνεχίζεται κανονικά η παραγωγή και παράδοση ανταλλακτικών από την Άγκυρα

Παρά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35 πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να παραδίδει ανταλλακτικά για τα stealth μαχητικά, σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι πρώτες συστοιχίες S-400 έφτασαν στην Τουρκία, ότι ανέστειλε την συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 και αναμένεται να «καταργήσει» τη συμμετοχή της έως τον Μάρτιο του 2020, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένα απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας που αποσκοπεί στην μείωση των αμυντικών σχέσεων των κρατών με τη Μόσχα.

Η Τουρκία ήταν κατασκευαστής ανταλλακτικών και μεγάλος αγοραστής των «διαμαντιών» της Lockheed Martin, stealth μαχητικών F-35.

Παρόλα αυτά, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, με δήλωση του άλλαξε τα δεδομένα και ξεκίνησε ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ. «Υπήρχε η εντύπωση ότι οι ΗΠΑ δεν θα αγόραζαν τίποτα από την Τουρκία για τα F-35 μετά τον Μάρτιο του 2020, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μιάς και συνεχίζουμε να είμαστε στο παιχνίδι», δήλωσε ο Ντεμίρ. Επισήμανε ότι η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

«Οι εταιρείες μας συνεχίζουν την παραγωγή και την παράδοση ανταλλακτικών για τα F-35», τόνισε ο Ντεμίρ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παραμένει «πιστός υποστηρικτής» του προγράμματος των stealth μαχητικών.

Η τουρκική βιομηχανία πίσω από τα F-35

Οχτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35. Καμία από τις εταιρίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: Reuters