Κατηγορηματικό το Κρεμλίνο: «Δεν παρακολουθούμε τις κινήσεις του Πριγκόζιν»

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε σήμερα πως δεν παρακολουθεί τον επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αφού ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αποκάλυψε ότι αυτός ο τελευταίος βρίσκεται στη Ρωσία και όχι στη Λευκορωσία, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία με την οποία μπήκε τέλος στην ανταρσία του. «Δεν παρακολουθούμε τις κινήσεις του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για τον επικεφαλής της Wagner, προσθέτοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινωνεί «αρκετά συχνά» με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Εξάλλου, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει σήμερα κάποιο σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη εν μέσω μιας διένεξης της Ρωσίας με την ουκρανική εταιρεία ενέργειας Naftogaz, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, «είναι ελεύθερος» και βρίσκεται στην Ρωσία, παρά την συμφωνία που προέβλεπε την εγκατάστασή του στην Λευκορωσία μετά την ανταρσία της 24ης Ιουνίου.

«Οσο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας…Πού είναι σήμερα το πρωί; Ίσως πήγε στη Μόσχα το πρωί…ή αλλού», είπε ο Λουκασένκο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε λευκορώσους και ξένους δημοσιογράφους.

«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι είναι ελεύθερος», είπε προσθέτοντας ότι είχε «χθες» τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της Wagner, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την Ρωσία. «Και τι θα γίνει μετά με αυτόν; Πιστεύετε ότι ο Πούτιν του κρατάει κακία και ότι αύριο θα τον σκοτώσει; Αυτό δεν θα συμβεί», είπε. Σύμφωνα με στοιχεία καταγραφής πτήσεων, τζετ που συνδέεται με τον Πριγκόζιν απογειώθηκε χθες από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό την Μόσχα και σήμερα κατευθύνθηκε προς την νότια Ρωσία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters