OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Άμεση και ενεργή εμπλοκή της Δύσης ζητά ο εξόριστος Μουχτάρ Αμπλιάζοφ

07/01/2022 - 14:30
Καζακστάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ένας αυτοχαρακτηριζόμενος ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Καζακστάν κάλεσε σήμερα τη Δύση να αναμειχθεί στην κεντροασιατική δημοκρατία, λέγοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η Ρωσία θα υποτάξει τη χώρα σε ένα είδος παλινορθωμένης Σοβιετικής Ένωσης. Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε αντίδραση στην αύξηση των τιμών των καυσίμων διογκώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε ένα ευρύ κίνημα κατά του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, του υπέρτατου ηγέτη της χώρας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τον οποίο επέλεξε ο Ναζαρμπάγεφ για να τον διαδεχθεί, ζήτησε την αποστολή δυνάμεων από την συμμαχική Ρωσία στο πλαίσιο συμμαχίας της οποίας ηγείται η Μόσχα και είναι γνωστή ως Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ, πρώην τραπεζίτης και υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος είναι ηγέτης κινήματος της αντιπολίτευσης που ονομάζεται Δημοκρατική Επιλογή του Καζακστάν, δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να μπει στη μάχη.

Τι δήλωσε ο αμφιλεγόμενος Αμπλιάζοφ

«Αν δεν το κάνει, τότε το Καζακστάν θα μετατραπεί σε Λευκορωσία και (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα επιβάλλει μεθοδικά το πρόγραμμά του, την αναδημιουργία μιας δομής όπως η Σοβιετική Ένωση», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στα ρωσικά στο Reuters ο Αμπλιάζοφ από το Παρίσι. «Το Καζακστάν βρίσκεται τώρα σε ένα γεωπολιτικό παιγνίδι», πρόσθεσε. «Η Ρωσία έχει ήδη μπει, έχει στείλει στρατό. Ο CSTO είναι η Ρωσία. Αυτό είναι κατοχή από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Αμπλιάζοφ, ο οποίος καταζητείται στην πατρίδα του για απάτη και υπεξαίρεση, ζει στη Γαλλία, όπου του έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα. Αυτός απορρίπτει όλες τις κατηγορίες εναντίον του στη Ρωσία και το Καζακστάν, χαρακτηρίζοντάς τις πολιτικά υποκινούμενες.

Ο ίδιος προέβαλε τον εαυτό του ως ηγέτη των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι οι διαδηλωτές τον συμβουλεύονταν κάθε μέρα για τις τακτικές στο πεδίο στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν.

«Θεωρώ τον εαυτό μου ηγέτη της αντιπολίτευσης. Κάθε μέρα οι διαδηλωτές μου τηλεφωνούν και ρωτούν: ‘Τι να κάνουμε; Στεκόμαστε εδώ: Τι να κάνουμε;», πρόσθεσε. Επίσης δήλωσε έτοιμος να μεταβεί αεροπορικώς στο Καζακστάν για να ηγηθεί προσωρινής κυβέρνησης αν οι διαμαρτυρίες κλιμακωθούν και σημείωσε ότι οι ακτιβιστές του τον περιμένουν.  «Η Δύση πρέπει να απομακρύνει το Καζακστάν από τη Ρωσία», σημείωσε. «Η Δύση πρέπει να βοηθήσει ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να θέσει υπό κατοχή αυτήν την χώρα, η Δύση πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών να εκλέξει τους ηγέτες της ώστε η χώρα να μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της, έναν δημοκρατικό δρόμο όπως στη Δύση».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΔΥΣΗΚΑΖΑΚΣΤΑΝΡΩΣΙΑΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗΤΟΚΑΓΙΕΦ

Related Posts

FPV drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

24/12/2025 - 21:38
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

24/12/2025 - 20:57
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

24/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Η Τουρκία επιστρέφει στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» – Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις και τι αλλάζει στην αεροπορική ισχύ

Καιρός σήμερα: Χριστούγεννα με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1995 ξεκινά η κρίση των Ιμίων με το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Top News

Η Σμαράγδα Καρύδη μετά το reunion του «Πάρα Πέντε»: Η αγάπη σας θα μας ζεσταίνει την καρδιά για άλλα 20 χρόνια

Εριέττα Μανούρη: Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι πως θα ήθελα παιδιά και άλλες που λέω "τι ωραία που είμαι ανεξάρτητη"

Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν - Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Μπλόκα αγροτών: «Εκεχειρία» για τις γιορτές και μετά πάλι αποκλεισμοί δρόμων - Με χαμηλές ταχύτητες η έξοδος των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert