Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Η «αναρχία τελείωσε»

Ο προσωρινός πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Αλεξάντρ-Φερντινάν Νγκεντέ δήλωσε σήμερα ότι η αναρχία «τερματίστηκε» στο Μπανγκί σε ομιλία του στο γενικό επιτελείο της χωροφυλακής.

«Απευθύνω αυστηρή προειδοποίηση στους πρώην Σελεκά, στους αντι-Μπαλάκα και στις συμμορίες ληστών: το γλέντι τελείωσε», δήλωσε ο Νγκεντέ ο οποίος είναι και προσωρινός πρόεδρος του κοινοβουλίου.
«Το χάος τερματίστηκε, όπως και οι λεηλασίες και οι ωμότητες», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η αστυνομία και η χωροφυλακή που επί εβδομάδες ήταν απούσες από την πρωτεύουσα, θα αναπτυχθούν εκ νέου σε τρεις ημέρες από σήμερα και θα μετάσχουν στη διαδικασία αφοπλισμού» η οποία είναι σε εξέλιξη στην πόλη.

Η Σελεκά, μια ετερόκλιτη συμμαχία μουσουλμανικών δυνάμεων με επικεφαλής τον Μισέλ Τζοτοντιά, ανέτρεψε τον Μάρτιο του 2013 τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ. Οι αντι-Μπαλάκα είναι χριστιανικές πολιτοφυλακές αυτοάμυνας που σχηματίστηκαν μετά την άνοδο του Τζοτοντιά στην εξουσία. Τον Νοέμβριο του 2013 ο ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο γενοκτονίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς η χώρα βυθιζόταν στο χάος.

«Είναι ντροπή για το κράτος σήμερα η ασφάλεια του λαού να ανατίθεται σε περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις», τόνισε αναφερόμενος στην ανάπτυξη της αφρικανικής δύναμης Misca και στη γαλλική επιχείρηση Sangaris, αποστολή των οποίων είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα. Οι διαθρησκευτικές συγκρούσεις με πολλούς νεκρούς που ξέσπασαν τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Μισέλ Τζοτοντιά και του πρωθυπουργού Νικολά Τιαγκαγέ την Παρασκευή υπό την πίεση ηγετών της κεντρικής Αφρικής.

Παράλληλα σήμερα εκατοντάδες στρατιώτες του τακτικού στρατού, χωροφύλακες και αστυνομικοί που είχαν λιποτακτήσει τους τελευταίους μήνες λόγω του φόβου για αντίποινα από μαχητές Σελέκα οι οποίοι συγκροτούσαν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του προέδρου Τζοτοντιά, επέστρεψαν σήμερα στις μονάδες τους: μια πρώτη ένδειξη της έναρξης επιστροφής στους φυσιολογικούς ρυθμούς στο Μπανγκί, όπου γάλλοι και αφρικανοί στρατιώτες ενίσχυσαν τις περιπολίες τους κατά συμμοριών ληστών οπλισμένων με μεγάλα μαχαίρια και ρόπαλα.

Ενόψει επίσης μιας εξομάλυνσης της λειτουργίας των θεσμών μετά το κενό που άφησε η παραίτηση των Τζοτοντιά και Τιαγκαγέ (που κατηγορούνται από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν τις σφαγές κατά τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις), το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (προσωρινό κοινοβούλιο) αρχίζει αύριο έκτακτη συνεδρίαση για την εκλογή νέου μεταβατικού προέδρου.

«Στη χώρα αυτή έχουμε ένα πρόβλημα ασφαλείας που πρέπει να ρυθμιστεί, ένα εξαιρετικά σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα και ένα πρόβλημα δημοκρατικής μετάβασης. Δεν μπορείτε να αφήνετε μια χώρα χωρίς ηγέτη. Πρέπει μέσα σε δέκα ημέρες να οριστεί η ηγεσία», δήλωσε σήμερα στον Τύπο ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αναφερόμενος στην κατάσταση στην πρώην γαλλική αποικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έναρξη γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Έντονες συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία