Κίνα: Απαντά με μεγάλες ναυτικές ασκήσεις στις ΗΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Η Κίνα πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις που προσομοιώνουν εναέριες επιθέσεις σε μια απροσδιόριστη περιοχή της αμφισβητούμενης Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Οι ναυτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τρία drones σε ρόλο εναέριων στόχων τα οποία εκτελούσαν διελεύσεις πάνω από σχηματισμό πλοίων στην περιοχή, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.

Με βάση τις αναφορές, οι ασκήσεις αποτελούσαν μέρος των προσπαθειών του ναυτικού της Κίνας για την αντιμετώπιση εναερίων στόχων.

Το Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί πάνω από το 90 τοις εκατό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, εκτελεί τακτικά ασκήσεις για να διεκδικήσει την κυριαρχία του στην περιοχή.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός περί κυριαρχίας της Κίνας στην περιοχή αμφισβητείται από πέντε περιφερειακά έθνη – Βιετνάμ, Ταϊβάν, Μπρουνέι, Μαλαισία και Φιλιππίνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν στείλει πολλά από τα πολεμικά τους πλοία στη θάλασσα για να προστατεύσουν αυτό που αποκαλεί «ελευθερία πλοήγησης». Έχει κατηγορήσει συνεχώς την Κίνα για στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Το Πεκίνο, ωστόσο, αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στοχεύουν στη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων του.

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παρεμβαίνει σε περιφερειακά ζητήματα και προκαλεί σκόπιμα εντάσεις.

Τον περασμένο μήνα, ένα αντιτορπιλικό των Η.Π.Α. διέσχισε τα χωρικά ύδατα της χώρας χωρίς άδεια και ώθησε το Πεκίνο να αποστείλει τα μαχητικά αεροσκάφη και τα πλοία του στην περιοχή.

Η κινεζική κυβέρνηση κατηγορεί την κίνηση των ΗΠΑ ως «πρόκληση» και παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας.

Η στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην περιοχή έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες για έναν αυξανόμενο κίνδυνο τυχαίων συγκρούσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια επακόλουθη ευρύτερη σύγκρουση.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να μην στείλει πολεμικά πλοία για να περιπολούν τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Δείτε βίντεο από προηγούμενη άσκηση του κινεζικού ναυτικού: 



Πηγή: Press TV