OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΚΙΝΑ: Αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ο Ψυχρός Πόλεμος

27/03/2014 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Η σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια του 2014 λαμβάνει χώρα στη Χάγη .

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Κριμαία έχει αποσπάσει την προσοχή του κόσμου απο το θέμα των πυρηνικών και η σύνοδος κορυφής φαίνεται να ειναι μια καλή ευκαιρία για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να σχηματίσει νέες συμμαχίες για να απομονώσει τη Ρωσία.

Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος αποτελεί το κύριο θεμα στα διεθνή ΜΜΕ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απλά αποφάσισε να μην πάει στη Χάγη και αντ’άυτου έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Θα μπορούσε να πει κανείς οτι υπάρχει μια δυνατή αίσθηση Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη. Η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας αυτη την στιγμή εμφανίζει ισως το υψηλότερο σημείο τριβής μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων από το 1990 .

Ωστόσο το χειρότερο σενάριο δεν είναι μια άλλη εκδοχή του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Ο λόγος είναι απλός: Η Ρωσία δεν διαθέτει την εθνική δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης. Η κρίση στην Κριμαία παραπέμπει περισσότερο σε μια ξαφνική έκρηξη της Ρωσιας, καθώς οι Ρώσοι δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν τον σφιχτό κλοιό της Δύσης των τελευατίων 20 χρόνων.
Οι Δυτικοί ηγέτες υποτίμησαν προφανώς τη φύση της αντεπίθεσης του Πούτιν, η οποία φαίνεται να οδηγεί τη Δύση σε αμηχανία. Συνεπώς οι Δυτικοί ηγέτες έλαβαν μια σκληρή στάση απέναντι στον Πούτιν. Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι έτοιμος να ξεσπάσει .

Κατα κάποιο τρόπο η κρίση στην Κριμαία δείχνει μια βαθύτερη διάσταση και εχθρότητα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Όσο ο Πούτιν εξακολουθεί να βρίσκεται στο τιμόνι της  Ρωσίας η καλύτερη κατάσταση για τις δύο πλευρές είναι μια σχέση αμοιβαίας ανοχής.

Αν ο Ομπάμα δει το θέμα μακροπρόθεσμα, πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει τη Ρωσία, κατι που ειναι δεδομένο οτι θα φέρει μόνο χάος στην Ευρώπη. Αν ο Ομπάμα θέλει να επιστρέψει στο ένδοξο παρελθόν του Ψυχρού Πολέμου και να ελέγχει τη Ρωσία, τότε οι παγκόσμιες στρατηγικές των ΗΠΑ θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν.

Η Δύση και η Ρωσία θα πρέπει να δώσουν ο ένας στον άλλον την ευκαιρία να ξεφύγουν από το σημερινό δίλημμα. Η Ρωσία δεν έχει την εξουσία να ανατρέψει την ευρωπαϊκή σταθερότητα και οι ΗΠΑ δεν θα επαναφέρουν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Οπότε ενας συμβιβασμός είναι η καλύτερη προσέγγιση. Αν ο Ομπάμα, ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, μπορεί να αναγνωρίσει τη σημασία της αυτοσυγκράτησης των ΗΠΑ προς την παγκόσμια ειρήνη αυτο θα καθορίσει το πώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων εισέρχεται στην επόμενη φάση.

Εάν η αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας βγεί εκτός ελέγχου, η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διάφορες αβεβαιότητες που δε ειναι προς το συμφέρον της.

Η δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης κάνει την Μόσχα να εκτιμά τις σχέσεις της με το Πεκίνο. Αλλά αν ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος ξεσπάσει, η κατάσταση θα εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο. Η Κίνα δεν είναι μια μικρή χώρα που δεν μπορεί να επιβιώσει στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Η Ευρώπη εχει μεγαλη σημασία για τις στρατηγικές τις Κίνας συνεπώς η σταθερότητα της είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα είναι απλα ένας «προβοκάτορας» στα μάτια της Δύσης, δεν παύει να κατέχει το μεγαλύτερο δικαίωμα στη διεθνή πολιτική σκηνή κι έτσι επωμίζεται και την κύρια ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Πηγη: The Chinese Global Times

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΟΜΠΑΜΑΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Related Posts

Πακιστάν
ΚΟΣΜΟΣ

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν: Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται

06/12/2025 - 10:41
Τραμπ - Μελόνι
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι για το νέο στρατηγικό δόγμα Τραμπ: «Οι Αμερικανοί υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους – Πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ευρώπη»

06/12/2025 - 09:56
Τσερνόμπιλ
ΚΟΣΜΟΣ

«Συναγερμός» ΙΑΕΑ για το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ: «Το προστατευτικό κέλυφος έχει υποστεί ζημιά»

06/12/2025 - 09:51

Διαβάστε Επίσης

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν: Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται

«Το Πολεμικό Ναυτικό αλλάζει σελίδα»: Ευχές ΥΕΘΑ για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

Μελόνι για το νέο στρατηγικό δόγμα Τραμπ: «Οι Αμερικανοί υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους – Πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ευρώπη»

«Συναγερμός» ΙΑΕΑ για το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ: «Το προστατευτικό κέλυφος έχει υποστεί ζημιά»

Ουκρανία και ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες στη Φλόριντα: «Οποιαδήποτε αληθινή πρόοδος εξαρτάται από τη Ρωσία»

Οι «Ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού: Τα Kiowa Warrior με διαθεσιμότητα ρεκόρ και ο δρόμος προς την Αλεξάνδρεια

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε Μακεδονία και Δωδεκάνησα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Top News

Καρέ που στοίχειωσαν τον πλανήτη: Από τον πνιγμένο Αλάν Κουρντί και τον «Falling Man», στον απελπισμένο άνδρα του Χονγκ Κονγκ

Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες και εύκολο σαγανάκι γαρίδες ξεχωρίζουν στο μενού της επόμενης εβδομάδας

Η συγκινητική ιστορία 88χρονου που εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ για να ζήσει και η πρωτοβουλία ανθρωπιάς νεαρού influencer

Παύλος Κοντογιαννίδης για Αλέξη Τσίπρα: Γνωστός φέρελπις αποτυχημένος του παρελθόντος οραματιστής με αυταπάτες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert