OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Σι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αύριο στη Νότια Κορέα

29/10/2025 - 13:01
Κίνα - ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Η Κίνα επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας αύριο Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025, στο περιθώριο συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Μπουσάν» στις 30 Οκτωβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα δεν είχε μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή της συνάντησης αυτής, η οποία είχε αναγγελθεί από τον Τραμπ στο πλαίσιο εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν «σε βάθος» συνομιλίες για «στρατηγικής σημασίας θέματα και μακροπρόθεσμα που άπτονται των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, και επί σημαντικών ζητημάτων κοινού συμφέροντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γκούο Τζιακούν στη διάρκεια συνήθους ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού με την αμερικανική πλευρά για να είναι επιτυχημένη η συνάντηση αυτή και για να εξασφαλιστούν θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι προσβλέπει σε μια «εξαιρετική συνάντηση» με τον Κινέζο ομόλογό του, κρίνοντας ότι «πολλά προβλήματα θα επιλυθούν» στη διάρκειά της.

«Τους έχουμε μιλήσει, δεν κάνουμε αυτήν τη συνάντηση ξαφνικά (…) πιστεύω ότι θα εξασφαλίσουμε όντως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και για τον κόσμο«, πρόσθεσε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One κατά την πτήση του για τη Γκιοντζού, στη Νότια Κορέα, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της APEC, που συγκεντρώνει 21 χώρες της περιοχής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης χθες ότι θα μιλήσει στον Σι για το «σούπερ-ντούπερ» μικροκύκλωμα (τσιπ) τεχνητής νοημοσύνης Blackwell της Nvidia κατά την αναμενόμενη αυριανή συνάντησή τους.

Οι πωλήσεις των υψηλής τεχνολογίας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της αμερικανικής εταιρείας στην Κίνα, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 13% του εισοδήματός της το προηγούμενο οικονομικό έτος, αποτελούν ένα από τα σημαντικά σημεία τριβής στις παρατεταμένες εμπορικές συνομιλίες φέτος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Το Πεκίνο έχει εδώ και καιρό ενοχληθεί από τους ελέγχους εξαγωγών της Ουάσινγκτον που απαγορεύουν στη Nvidia να πωλεί τα πιο προχωρημένα τσιπ της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν αιτιολογήσει αυτούς τους περιορισμούς λέγοντας ότι ο κινεζικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα τσιπ για να αυξήσει τις δυνατότητές του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι «δεν είναι βέβαιος» πως το ευαίσθητο θέμα της Ταϊβάν, νήσου που διεκδικεί η Κίνα, θα θιχτεί.

Ο Τραμπ άφησε εξάλλου να εννοηθεί ότι αναμένει να υπάρξει μια μείωση των τελωνειακών δασμών που έχουν επιβληθεί στην Κίνα σε αντίποινα για την κρίση φεντανύλης στις ΗΠΑ.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert