OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα κατά Μπάιντεν για την δήλωσή του ότι θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση

22/10/2021 - 13:54
Ταϊβάν - ΗΠΑ - Κίνα
Share on FacebookShare on Twitter

Το Πεκίνο κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιδείξει «σύνεση» μετά τις δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεση της Κίνας, που θεωρεί τη νήσο αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, ο Μπάιντεν απάντησε θετικά.

«Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους στη Βαλτιμόρη, που αναμεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, της λεγόμενης «στρατηγικής ασάφειας».

Βάσει αυτής της αρχής η Ουάσινγκτον βοηθά μέχρι σήμερα την Ταϊβάν να ενισχύσει την άμυνά της, αλλά χωρίς να δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα συνδράμει τη χώρα σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση.

«Άσχημα μηνύματα»

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να «μην παρεμβαίνει» στις «εσωτερικές υποθέσεις» του Πεκίνου.

«Στα θέματα που άπτονται των θεμελιωδών συμφερόντων της, όπως η κυριαρχία της και η εδαφική της ακεραιότητα η Κίνα δεν αφήνει καμία θέση στον συμβιβασμό», τόνισε ο Ουάνγκ.

«Καλούμε την αμερικανική πλευρά (…) να ενεργήσει με σύνεση στο θέμα της Ταϊβάν και να αποφεύγει να στέλνει άσχημα μηνύματα στους Ταϊβανέζους αυτονομιστές ακτιβιστές προκειμένου να μην βλάψει σοβαρά τις σινοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί και το καλοκαίρι σε κάτι αντίστοιχο, όταν μίλησε για «την ιερή δέσμευση» των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, τον Καναδά και την Ευρώπη, «όπως και την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν».

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

«Υποπτεύομαι ότι ο Μπάιντεν δεν προσπαθούσε να ανακοινώσει οποιαδήποτε αλλαγή», δήλωσε ο Ρίτσαρντ ΜακΓκρέγκορ, ερευνητής του αυστραλιανού Lowy Institute.

«Είτε δεν πρόσεξε τι είπε, είτε ίσως ήθελε να υιοθετήσει έναν πιο σκληρό τόνο επειδή το Πεκίνο έχει εντείνει τον τελευταίο καιρό την παρενόχληση της Ταϊβάν με τον στρατό του», πρόσθεσε.

Αιτία σύρραξης η Ταϊβάν;

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται μετωπικά για πολλά ζητήματα, σε ατμόσφαιρα νέου ψυχρού πολέμου. Ωστόσο, το ζήτημα της Ταϊβάν συχνά χαρακτηρίζεται αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσά τους.

Ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ο διπλωμάτης καριέρας Νίκολας Μπερνς, έκρινε προχθές Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να «έχει εμπιστοσύνη» στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν και συνέστησε να πωληθούν περισσότερα όπλα στην Ταϊπέι για να ενισχυθεί η άμυνά της.

Ο Μπερνς εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, που αναμένεται να επικυρώσει τον διορισμό του. Κατήγγειλε επίσης τις πρόσφατες παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, που χαρακτήρισε «λυπηρές».

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ταυτόχρονα επιβάλλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν για την εθνική της άμυνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαναβεβαίωσε πάντως πρόσφατα τη βούλησή του η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα να γίνει με «ειρηνικό» τρόπο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΤΑΙΒΑΝΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

Βόρεια Μακεδονία
ΚΟΣΜΟΣ

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

19/12/2025 - 21:38
Βενεζουέλα - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

19/12/2025 - 20:46
Ρούμπιο - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

19/12/2025 - 19:34

Διαβάστε Επίσης

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert