OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Κινα μιλά για ανάγκη «αποαμερικανισμού» του πλανήτη

13/10/2013 - 10:01
Share on FacebookShare on Twitter

Καθώς στις ΗΠΑ συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό και την αύξηση του νομίμου ορίου δανειοδότησης της χώρας, ο κόσμος θα πρέπει να επιχειρήσει να «αποαμερικανοποιηθεί», υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο γνώμης το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Ενώ οι Αμερικανοί πολιτικοί» δεν καταφέρνουν «να βρουν μια βιώσιμη συμφωνία για να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι πολιτικοί θεσμοί για τους οποίους υπερηφανεύονται τόσο, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για τον κατάπληκτο πλανήτη να αρχίσει να εξετάζει την οικοδόμηση ενός αποαμερικανοποιημένου κόσμου» γράφει το πρακτορείο.

«Οι ανησυχητικές ημέρες στις οποίες η μοίρα άλλων χωρών βρίσκεται στα χέρια ενός υποκριτικού έθνους πρέπει να πάρουν τέλος και να εφαρμοστεί μια νέα παγκόσμια τάξη όπου όλα τα έθνη (…) θα δουν ότι τα συμφέροντά τους γίνονται σεβαστά και προστατεύονται επί ίσοις όροις» συνεχίζει το πρακτορείο στο σχόλιό του.

Λόγω των διαφωνιών μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπολειτουργούν εδώ και δέκα ημέρες ενώ στις 17 Οκτωβρίου η Ουάσινγκτον μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών εάν βουλευτές και γερουσιαστές δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους.

Το Πεκίνο πολλαπλασίασε τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του για συμβιβασμό των δύο πλευρών, προβάλλοντας τις «αδιαχώριστες» σχέσεις που συνδέουν τις οικονομίες Κίνας και ΗΠΑ. «Η εμπλοκή που παραλύει κάθε δικομματική συμφωνία στην Ουάσινγκτον όσον αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και την αύξηση του ορίου του χρέους απειλή εκ νέου τα σημαντικά αποθέματα πολλών χωρών σε δολάρια και αγχώνει υπερβολικά τη διεθνή κοινότητα», τονίζει το Νέα Κίνα.

Οι εξελίξεις στην Ουάσινγκτον αφορούν άμεσα το Πεκίνο που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών χρεωστικών τίτλων καθώς κατέχει ομόλογα αξίας 1,277 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Αντί να τιμήσει με υπευθυνότητα τις υποχρεώσεις της ως παγκόσμιος ηγέτης, η Ουάσινγκτον, έχοντας κατά νου τα δικά της συμφέροντα, έκανε κατάχρηση της ιδιότητάς της ως υπερδύναμης και ενέτεινε το χάος στον κόσμο, μεταφέροντας στο εξωτερικό τους κινδύνους» του οικονομικού συστήματός της αλλά επίσης και «αναζωπύρωσε τις εντάσεις σε διάφορες περιοχές, διεξάγοντας άδικους πολέμους καλυπτόμενη από ψέματα», προσθέτει το κινεζικό πρακτορείο, κάνοντας προφανώς αναφορά στον πόλεμο του Ιράκ.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς», σύμφωνα με το πρακτορείο το οποίο ζητά τη δημιουργία ενός «νέου αποθεματικού νομίσματος» στη θέση του δολαρίου και τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου σήμερα το Πεκίνο έχει το ίδιο βάρος με την Ιταλία. 

Διαβάστε ακόμη:

Κίνα: «ΝΑΤΟ – ΗΠΑ δεν πρέπει να ανησυχούν για την πυραυλική συμφωνία με τη Τουρκία»

Κίνα: οι κρίσιμες δοκιμές στο αεροπλανοφόρο Liaoning


Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

08/02/2026 - 16:56
Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

08/02/2026 - 12:51
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

08/02/2026 - 12:04

Διαβάστε Επίσης

Εκσυγχρονισμός M113: Elbit και Rafael οι βασικοί «μνηστήρες» – Τα προαπαιτούμενα και η εγχώρια συμμετοχή

Καιρός σήμερα: Βροχερό σκηνικό με αυξημένες νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1950 αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί στην χώρα λόγω του Εμφυλίου

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

Με QR κωδικούς έστελνε ο Σμήναρχος τα απόρρητα δεδομένα στην Κίνα σε «deals» χιλιάδων ευρώ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Top News

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συγκινήθηκε στον «αέρα» μιλώντας για τις μητέρες - Έχασε πρόσφατα τη δική του

Η Ελένη Φουρέιρα και ο Αλμπέρτο Μποτία διοργάνωσαν γενέθλιο πάρτι για τον γιο του - Η εντυπωσιακή τούρτα με τους σούπερ ήρωες

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Η Ελένη Μενεγάκη επέστρεψε από την Άνδρο και φωτογραφήθηκε στο πλοίο από την κόρη της Μαρίνα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert