OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Πρώην μηχανικός καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας

19/03/2025 - 11:04
Κίνα

REUTERS/Tingshu Wang

Share on FacebookShare on Twitter

Πρώην μηχανικός καταδικάστηκε σε θάνατο στην Κίνα επειδή παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες σε υπηρεσία πληροφοριών άλλου κράτους, ανακοίνωσε σήμερα (19.03.2025) το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας (στην πράξη η αντικατασκοπεία) της Κίνας.

Ο άνδρας κατηγορήθηκε πως «αντέγραψε μυστικά, αναπαρήγαγε και πούλησε μεγάλο αριθμό κρατικών μυστικών σε υπηρεσία πληροφοριών και κατασκοπείας του εξωτερικού», ανέφερε το υπουργείο μέσω WeChat.

Ο κ. Λιου, δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία του, είχε εργαστεί στο παρελθόν ως μηχανικός σε ινστιτούτο έρευνας, προτού παραιτηθεί εξαιτίας διαφορών με τον εργοδότη του, συνέχισε το υπουργείο.

Πριν από την αποχώρησή του, «αντέγραψε μυστικά και διατήρησε στην κατοχή του μεγάλη ποσότητα απορρήτων εγγράφων στα οποία διέθετε πρόσβαση» προσκειμένου «να τα χρησιμοποιήσει για να πάρει εκδίκηση ή να εκβιάσει ανωτέρους του», σύμφωνα με τη δημοσίευση.

Το υπουργείο δεν αποκάλυψε για ποιο ινστιτούτο έρευνας πρόκειται. Καθώς είχε χρέη εξαιτίας τοποθετήσεών του στην κεφαλαιαγορά που πήγαν άσχημα, ο κ. Λιου «είδε στα απόρρητα έγγραφα αυτά μέσο να ξανασταθεί στα πόδια του οικονομικά» του ήρθε «η ιδέα να προδώσει τη χώρα του», τόνισε το υπουργείο.

Ο πρώην μηχανικός πούλησε κατόπιν ορισμένα από τα έγγραφα αυτά σε ξένη υπηρεσία κατασκοπείας έναντι «ευτελούς τιμής». Η οργάνωση αυτή, δεν αποκαλύφθηκε για ποια πρόκειται, κατόπιν έκοψε κάθε επαφή μαζί του. «Ο αδιόρθωτος κ. Λιου δεν λογάριασε τις συνέπειες των πράξεών του», συνεχίζει το κείμενο, εξηγώντας πως ταξίδεψε ξανά στο εξωτερικό για να πουλήσει κι άλλες απόρρητες πληροφορίες.

Ο κ. Λιου συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος και κατόπιν καταδικάστηκε σε θάνατο, διευκρίνισε το υπουργείο. Δεν έδωσε ωστόσο καμιά πληροφορία όσον αφορά την εφαρμογή της ποινής του.

Το κομμουνιστικό κόμμα, συνώνυμο του κράτους στην Κίνα, έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια πολύ πιο σκληρή ρητορική και προωθεί αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της δράσης ξένων υπηρεσιών κατασκοπείας, με φόντο την περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Κίνα προειδοποιούν συχνά τους πολίτες εναντίον επιχειρήσεων «υπονόμευσης» από ξένες υπηρεσίες, ενώ αποκαλύπτουν πλέον κάποιες από τις έρευνές τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Τον Νοέμβριο, πρώην ανώτερος αξιωματούχος στην Κίνα καταδικάστηκε σε θάνατο αφού κατηγορήθηκε πως πούλησε απόρρητες πληροφορίες σε ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας.

Οι αριθμοί όσον αφορά τη θανατική ποινή στην Κίνα είναι κρατικό μυστικό. Όμως, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, θεωρούν «βέβαιο» ότι η Κίνα είναι η χώρα που εκτελεί περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΚΙΝΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

11/02/2026 - 19:43
Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου έφτασε «διακριτικά» στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Τραμπ – Στο επίκεντρο το ζήτημα του Ιράν

11/02/2026 - 19:21
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 1.417 Αφρικανοί πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού

11/02/2026 - 19:03

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

Ο Νετανιάχου έφτασε «διακριτικά» στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Τραμπ – Στο επίκεντρο το ζήτημα του Ιράν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 1.417 Αφρικανοί πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού

Δυτική Όχθη: Η Ραμάλα ζητά «αποφασιστική αντίδραση» των ΗΠΑ για τα επεκτατικά μέτρα του Ισραήλ

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Να αρθεί κάθε απειλή μεταξύ μας» – Οι δηλώσεις από την Άγκυρα [vid]

Η Κομισιόν παρουσίασε νέο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των drones: Οι τρεις πυλώνες

Ουκρανία: «Εκλογές θα γίνουν μόνον όταν το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας»

David’s Sling: Το Ισραήλ αναβαθμίζει το σύστημα αεράμυνας με βάση τα διδάγματα απο τον πόλεμο με το Ιράν – Νέες δοκιμές [vid]

Top News

Η Ιωάννα Τούνη συνεχίζει τις διακοπές με τον σύντροφό της στη Σαουδική Αραβία - Έκανε πρώτη φορά βόλτα με αερόστατο

Γιώργος Μαζωνάκης: Την Πέμπτη το εξιτήριο από το νοσοκομείο - «Είναι σε καλή κατάσταση»

Ευαγγελία Μουμούρη: Υπέγραψα σύμφωνο συμβίωσης φορώντας μαγιό και γούνα, δεν έχω καμία φωτογραφία

Εξαφάνιση Λόρα: Έχει δώσει δείγμα DNA ο πατέρας της, ζητήθηκε και από την μητέρα της 16χρονης - Ενεργοποιείται η Eurojust

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert