Κίνα πρός ΗΠΑ: Η δημιουργία Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε την Πέμπτη στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα, ότι η απόφαση του Πεκίνου να δημιουργήσει Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η κινεζική πλευρά επανέλαβε τη στάση της, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή της Κίνας είναι σύμφωνη με τους διεθνείς νόμους και πρακτικές και ότι η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να λάβει μια αντικειμενική και δίκαιη στάση και να το σεβαστεί», είπε σε σύντομη δήλωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χονγκ Λέι.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας σχετικά με τη δημιουργία Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας πάνω από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν, απευθυνόμενος σε αμερικανούς επιχειρηματίες στο Πεκίνο, είπε ότι η Ουάσινγκτον κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε ό, τι συμβαίνει στην περιοχή, επειδή «είναι γεγονός» πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποτελούν οικονομική και στρατιωτική δύναμη στην Ασία.
Η απόφαση του Πεκίνου να δημιουργήσει μια Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας σε μια περιοχή στην οποία υπάγονται αμφισβητούμενα νησιά προκάλεσε διαμαρτυρίες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Το θέμα κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε ο Μπάιντεν την Τρίτη στο Τόκιο.
Την Πέμπτη (05/11) ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα μεταβεί στη Νότια Κορέα.

  H αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι οριοθέτησε μια «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας», όπου τα αεροσκάφη που θα πετούν σε αυτή, υποχρεούνται να δίνουν στοιχεία στις κινεζικές αρχές ηταν άμεση και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσάκ Χέιγκελ δήλωσε οτι:

«Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ως αποσταθεροποιητική προσπάθεια για να αλλάξει το status quo στην περιοχή. Αυτή η μονομερής δράση αυξάνει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών».  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο σχετικό άρθρο κάνοντας κλικ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επικίνδυνη η δημιουργία κινέζικης ζώνης αεράμυνας»

«Παιχνίδια πολέμου» στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας – Σε συναγερμό το Πεκίνο για αναχαιτίσεις!