Η Κίνα προσπάθησε να πείσει την Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές

Η Κίνα διεμήνυσε τον περασμένο μήνα στον απεσταλμένο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να τερματίσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων, χωρίς να βρει ανταπόκριση από τον στρατηγό Τσόι Ριόνγκ-χαέ, ο οποίος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, σε μία προσπάθεια του βορειοκορεατικού καθεστώτος για την αποκατάσταση των σχέσεών του με τον μοναδικό του διπλωματικό σύμμαχο, σύμφωνα με κινεζική πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών οι οποίες διεξήχθησαν στην κινεζική πρωτεύουσα στα τέλη του Μαΐου.
Ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας έστειλε στο Πεκίνο τον Τσόι για να εξηγήσει στην κινεζική ηγεσία τις αποφάσεις για την πραγματοποίηση δύο δοκιμών πυραύλων μακρού βεληνεκούς και μίας πυρηνικής δοκιμής από την ανάληψη των καθηκόντων του Κιμ Γιόνγκ-ουν, τον Δεκέμβριο 2011, καθώς και την εκστρατεία απειλών κατά της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτιεών των τελευταίων μηνών, ενέργειες που έφεραν σε δύσκολη θέση την Κίνα.
Η κινεζική ηγεσία συμβούλεψε την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις πυρηνικές κια πυραυλικές δοκιμές και να επικεντρώσει στην ανοικοδόμηση της κατεστραμένης της οικονομίας, δήλωσε η κινεζική πηγή, για να λάβει ως απάντηση από τον απεσταλμένο ότι η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί το εξοπλιστικό της πρόγραμμα αναγκαίο.
Η κινεζική πηγή δεν διευκρίνισε εάν η κινεζική ηγεσία συνόδευσε τις συστάσεις της προς την Πιονγκγιάνγκ με απειλές για κυρώσεις εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις δοκιμές της.
Επειτα από τις συνομιλίες του με την κινεζική ηγεσία, κατά τις οποίες ο Τσόι είναι πιθανόν ότι συνάντησε και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκε «να πραγματοποιήσει θετικά βήματα για την ειρήνη» , ενώ η Κίνα επανέλαβε την επιθυμία της για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» στην κορεατική χερσόνησο.
«Σύμφωνα με όσα έχω ακούσει από κινέζους αξιωματούχους και αμερικανούς αξιωματούχους που μιλούν μαζί τους, μέλη τη κινεζικής ηγεσίας τονίζουν πλέον ότι ο κύριος στόχος είναι ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμαμτος της Βόρειας Κορέας», δήλωσε η πηγή του πρακτορείου Ρόιτερς, πρώην αξιωματούχος της κινεζικής ηγεσίας.
Ο Τσόι επέδωσε επιστολή του Κιμ Γιόνγκ -ουν προς τον Σι Τζινπίνγκ, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκαλύφθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο πρώην αξιωματούχος χαρακτήρισε τον τόνο της «κοφτό». Ο βορειοκορεάτης ηγέτης υποστηρίζει στην επιστολή του ότι «η παραδοσιακή σχέση φιλίας που δημιουργήθηκε από την παλιότερη γενιά των επαναστατών ηγετών (μεταξύ των δύο χωρών) δεν πρέπει ποτέ να κλονιστεί».
Η πυρηνική και οι πυραυλικές δοκιμές, καθώς και η εκστρατεία των λεκτικών απειλών είχε ως στόχο εν μέρει να ασκηθούν πιέσεις επί των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας να υπογράψουν μόνιμη συνθήκη ειρήνης με τη Βόρεια Κορέα, σε αντικατάσταση της συμφωνίας εκεχειρίας που ισχύει μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας, σύμφωνα με την πηγή.
Ο απεσταλμένος της Πιονγκγιάνγκ διαβεβαίωσε το Πεκίνο ότι ο Κιμ Γιόνγκ εδραίωσε την εξουσία του μέσω της πυρηνικής και των πυραυλικών δοκιμών, κάνοντας εκκαθαρίσεις στην ηγεσία του στρατεύματος, ενώ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει την πρόθεση να ικανοποιήσει το αίτημα του Πεκίνου επιστρέφοντας στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις (Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία, Νότια και Βόρεια Κορέα) για το πυρηνικό της πρόγραμμα και ότι προτιμά να τις αντικαταστήσει με διμερείς συνομιλίες με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου Ρόιτερς.