Το κινέζικο J-20 εντάχθηκε σε υπηρεσία – ΒΙΝΤΕΟ

 Το κινέζικο μαχητικό J-20 εντάχθηκε σε υπηρεσία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Το Reuters αργά την Πέμπτη αναφέρθηκε  στην ανάπτυξη του αεροσκάφους, επικαλούμενο κινέζικες στρατιωτικές πηγές χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το δικινητήριο αεροσκάφος κατασκευασμένο απο την Chengdu Aerospace Corp. για την πολεμική αεροπορία του Λαϊκου Απελευθερωτικού Στρατού πέταξε για πρώτη φορά το 2011 και έκανε το ντεμπούτο του το Νοέμβριο.

Το φθινόπωρο, η Κίνα διέψευσε αναφορές ότι το J-20 ήταν στο αεροδρόμιο Daocheng Yading κοντά στο Θιβέτ ή ότι μπορεί να αναπτυχθεί κοντά στα Ινδικά σύνορα.

Με μέγιστη ταχύτητα 1.300 μίλια/ώρα και την ικανότητα να φέρει μικρού και μεγάλου βεληνεκούς αέρος-αέρος βλήματα, το αεροσκάφος συγκρίνεται συχνά με το δικινητήριο F-22 Raptor, ένα μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς κατασκευασμένο απο τη Lockheed Martin Corp. για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Όμως, το J-20 εεχει μάλλον λιγότερες δυνατότητες stealth απο το F-22.


Ακόμα κι έτσι, η εμφανής άφιξη ενός επιχειρησιακού J-20 υπογραμμίζει τον αυξανόμενο ρόλο της Κίνας ως στρατιωτική δύναμη.

Η χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη σε αμυντικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ, αναπτύσσει επίσης με ιδιωτική χρηματοδότηση το Shenyang FC-31, ένα δικινητήριο πολλαπλού ρόλου μαχητικό που μοιάζει με το F-35 Joint Strike Fighter. Μια παραλλαγή του FC-31 μπορεί να ειναι έτοιμο να πετάξει το 2019.

Οι νομοθέτες στις ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν αμφισβητήσει αξιωματούχους του Πενταγώνου γιατί η δεν εχουν επιβάλει αντίποινα κατά της Κίνας για την αντιγραφή των σχεδίων από τα πιο προηγμένα αμαρικανικά μαχητικά αεροσκάφη.