Κιργιστάν: Οι πολίτες του που εργάζονται στη Ρωσία στοχοθετούνται από ένοπλους στρατολογητές

Τον ασκό του Αιόλου για τις σχέσεις του Κιργιστάν με τη Ρωσία άνοιξε η σύλληψη ενός Κιργίζιου που φέρεται να εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Μόλις χθες το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες του που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Όμως εκατοντάδες χιλιάδες Κιργίζιοι πολίτες ζουν και εργάζονται στη Ρωσία. Με αφορμή αυτό το γεγονός το υπουργείο Εργασίας της μουσουλμανικής χώρας επέστησε την προσοχή των πολιτών αυτών, γνωστοποιώντας πως ένοπλοι στρατολογητές τούς στοχοθετούν δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και των ιστοσελίδων γνωριμιών.

Εφόσον στρατολογηθούν – πάντα κατά το υπουργείο Εργασίας του Κιργιστάν – αναγκάζονται πλέον να πραγματοποιούν βίαιες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται πως επτά ύποπτοι από το Τατζικιστάν και ένας από το γειτονικό Κιργιστάν έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις πολύνεκρες επιθέσεις της Παρασκευής σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα.

Η αιματηρή επίθεση της περασμένης εβδομάδας έχει προκαλέσει αντιμεταναστευτικό αίσθημα στη Ρωσία, ιδιαίτερα προς τους εργάτες από τις κυρίως μουσουλμανικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Εκτός από το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία εκτός αν είναι απαραίτητο.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 143 άνθρωποι. Η Ρωσία, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, έχει εκφράσει υποψίες ότι υπάρχει ουκρανικός δάκτυλος πίσω από την επίθεση, κάτι το οποίο το Κίεβο διαψεύδει κατηγορηματικά.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ