OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κογκρέσο: Υπερψηφίστηκαν οι περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 9 δισεκ. δολαρίων που ζήτησε ο Τραμπ

18/07/2025 - 12:24
Κογκρέσο

REUTERS/Ken Cedeno

Share on FacebookShare on Twitter

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ υιοθέτησε σήμερα (18.07.2025) οριστικά τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις οποίες πίεζαν ο Λευκός Οίκος και η επιτροπή DOGE υπό τον πρώην επικεφαλής της Έλον Μασκ, κονδύλια που προορίζονταν κυρίως για τη διεθνή βοήθεια.

Το κείμενο υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 216 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά (μεταξύ των οποίων αυτές δύο Ρεπουμπλικανών βουλευτών) και ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί πλέον να το επικυρώσει προτού εκπνεύσει η διορία που είχε ως σήμερα το βράδυ.

Η επιτροπή DOGE είχε προσδιορίσει τις περικοπές αυτές που αφορούν σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν αρχικά για την αμερικανική υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας USAID, ενώ το υπόλοιπο ποσό επρόκειτο να διατεθεί κυρίως στα δημόσια μέσα ενημέρωσης NPR και PBS.

Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε στη συνέχεια από το Κογκρέσο να ανακαλέσει τα κεφάλαια αυτά, τα οποία θα ήταν διαφορετικά υποχρεωμένη να δαπανήσει. «Αυτό ψήφισαν οι Αμερικανοί», δήλωσε πριν από την υιοθέτηση του κειμένου ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τομ Έμερ, ένας από τους βασικούς αξιωματούχους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι περικοπές αφορούσαν αρχικά και το παγκόσμιο πρόγραμμα Pepfar για την καταπολέμηση του AIDS για το οποίο προβλέπονταν 400 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξασφάλισαν την απόσυρση αυτού του τμήματος από το κείμενο.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Τζον Θιούν, υποβάθμισε την Τετάρτη (16.07.2025) τις επιπτώσεις των περικοπών αυτών, χαιρετίζοντάς τις ως ένα πρώτο απαραίτητο βήμα. «Εδώ μιλάμε για το 1/10 του 1% όλων των ομοσπονδιακών δαπανών», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Όταν έχεις χρέος ύψους 36.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οφείλεις να κάνεις κάτι», πρόσθεσε ο γερουσιαστής της Νότιας Ντακότα. Τον Ιούνιο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του που ανέκτησε 9 δισεκατομμύρια δολάρια «τα οποία προορίζονταν για μια σπάταλη ξένη βοήθεια».

Επίσης, είχε καταφερθεί κατά του δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου NPR και του επίσης δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου PBS, χαρακτηρίζοντάς τα «άκρως προκατειλημμένα» κατά των Ρεπουμπλικανών. Τα δύο δημόσια μέσα ενημέρωσης κινδυνεύουν να χάσουν 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια που προοριζόταν γι’ αυτά.

Το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να χορηγεί τα ομοσπονδιακά δημόσια κεφάλαια. Το κείμενο που υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο είναι το πρώτο από μια, όπως παρουσιάστηκε από τους Ρεπουμπλικανούς, πιθανή σειρά νομοθετικών πακέτων, τα οποία κωδικοποιούν τις περικοπές δαπανών που υποδείχθηκαν από την Doge και ζητήθηκαν από τον Λευκό Οίκο, μολονότι τα κονδύλια αυτά είχαν ήδη εγκριθεί προηγουμένως από το Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣΚΟΓΚΡΕΣΟΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Μόνο οι ΗΠΑ και ο Τραμπ μπορούν να πείσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο»

20/12/2025 - 20:29
φωτιά
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φωτιά ξέσπασε στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φυτικού λαδιού από φονική ρωσική επιδρομή

20/12/2025 - 19:11
NBC News
ΚΟΣΜΟΣ

NBC News: «Ο Νετανιάχου θα ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανά νέα πλήγματα κατά του Ιράν»

20/12/2025 - 18:29

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει στο Ναύπλιο τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Ζελένσκι: «Μόνο οι ΗΠΑ και ο Τραμπ μπορούν να πείσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο»

Ουκρανία: Φωτιά ξέσπασε στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φυτικού λαδιού από φονική ρωσική επιδρομή

NBC News: «Ο Νετανιάχου θα ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανά νέα πλήγματα κατά του Ιράν»

Τουρκία: Ο αρχηγός της MIT Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Χαμάς

Η Ρωσία θέλει να «στραγγαλίσει» οικονομικά και ενεργειακά την Ουκρανία με πλήγματα σε λιμάνια και υποδομές

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν τριμερή συνάντηση με Ρώσους διαπραγματευτές στο Μαϊάμι

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 24 Δεκεμβρίου

Top News

Ο Ζελένσκι «ρίχνει το γάντι» στον Τραμπ: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ιστορική εκτόξευση πυραύλου στις ΗΠΑ: Ο πρώτος άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο ταξίδεψε στο διάστημα

Η Άννα Βίσση βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης από τις πίστες - «Όσο έχω φωνή θα σας τραγουδάω»

Έλλη Στάη: Πρέπει να αισθανθείς ότι είσαι επιτιθέμενος από τη στιγμή που δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις με τον τρόπο που θέλεις

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert