Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα για την δυνατότητα να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα F-16» – Οι κοινές δηλώσεις με τον Μητσοτάκη [vid]

Μετά την διμερή συνάντησή τους, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν κοινές δηλώσεις τύπου.

«Είμαστε αντίθετη με κάθε είδους βίας και αναθεωρητισμού», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αρχή των κοινών δηλώσεων. Ο κ.Μητσοτάκης καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου σε Μαρούπολη και Οδησσό, θυμίζοντας παράλληλα πως μια παρόμοια εισβολή και κατοχή αντιμετωπίζει ακόμα αυτήν την στιγμή η Κύπρος.

«Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία», υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο για να προκαλέσει μια παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση της Μόσχας να αθετήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας επισιτιστικής κρίσης διεθνών διαστάσεων.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί η ασφαλής εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στην Οδησσό, «η οποία είναι ταυτισμένη με τις ιστορίες και των δύο λαών μας». «Αγαπητέ Βολοντίμιρ, εύχομαι σύντομα με μία ελέυθερη Ουκρανία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι:

«Σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζητήσαμε τις προτεραιότητες της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση της χώρας μας να αναλάβει την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων που θα πετάξουν τα F-16 που αναμένονται στο Κίεβο από χώρες-μέλη του ευρωατλαντικού συμφώνου.

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα, μας είναι πολύ χρήσιμη η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό των F-16», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.  «Ευχαριστώ κύριε πρωθυπουργέ, εσάς και την ομάδα σας για την ετοιμότητα σας να μας βοηθήσετε να υπερασπιστούμε την ελευθερίας μας», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και πως ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείας θα παρέχουν βοήθεια για την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. 

Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας

Πριν τις κοινές δηλώσεις στον τύπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψαν μια κοινή δήλωση, με την οποία καταδικάζεται η ρωσική επιθετικότητα και αναγνωρίζεται η συνεισφορά της Ουκρανίας στην ευρωατλαντική ασφάλεια.

Όπως υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση, η Αθήνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο στρατιωτικά,
τεχνικά, αμυντικά και ανθρωπιστικά. Επίσης, θα συμμετάσχει μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

«Η Ουκρανία εκτιμά ιδιαιτέρως όλη την πολύτιμη πρακτική συνδρομή που της παρέχεται από την Ελληνική Δημοκρατία και τον λαό της προκειμένου ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Τέλος, η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανία στο NATO, «όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και οι προϋποθέσεις πληρωθούν».

Φωτογραφίες Reuters, Intime News