«Κόλαση επί της γης» η Συρία: Αμερικανικό μαχητικό F-15E βομβαρδίζει θέσεις του στρατού [vid]

Μαχητικό αεροσκάφος F-15E της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας εξαπέλυσε εναέριο βομβαρδισμό κατά Σύρων στρατιωτών κοντά στην συνοριακή πόλη Qamishli, σύμφωνα με πληροφορίες ανεξάρτητου στρατιωτικού ανταποκριτή στην περιοχή.

Αφορμή φαίνεται να ήταν μία σύγκρουση μεταξύ κατοίκων της περιοχής και αμερικανικών στρατευμάτων νωρίς την Τετάρτη στο συριακό χωριό Khirbet Ammo κοντά στην πόλη Qamishli, η ένταση κλιμακώθηκε και ένα παιδί έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ όταν οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να εμποδίσουν το πέρασμα ενός στρατιωτικού κομβόι που είχε εισέλθει σε περιοχή ελεγχόμενη από τις αρχές της Συρίας.

Την ίδια ώρα, ένας στρατιωτικός δημοσιογράφος, δημοσίευσε βίντεο αναφέροντας ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία επιτέθηκε στις θέσεις του Συριακού Στρατού στο Qamishli. Το βίντεο φαίνεται να δείχνει ένα μαχητικό F-15E που ανήκει στην USAF να πετάει πάνω από την περιοχή. Ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι το μαχητικό έριξε βόμβα ως προειδοποίηση στο συριακό στρατό. Ο Αμερικανικός στρατός δεν έχει δώσει μία επίσημη απάντηση στους ισχυρισμούς.

Δείτε τα πλάνα:

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά…

Στις 14 Απριλίου 2018 οι ΗΠΑ, με τη στήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας, εξαπέλυσαν στοχευμένα πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορούν για μια χημική επίθεση (40 νεκροί) στην πόλη Ντούμα κοντά στη Δαμασκό, η οποία τότε βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών.

Τον Απρίλιο του 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη διατάξει τη διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων εναντίον αεροπορικής βάσης μετά την επίθεση με αέριο σαρίν στην πόλη Χαν Σεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ, για την οποία η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει το καθεστώς Άσαντ (περισσότεροι από 80 νεκροί).

Αμερικανοτουρκική συμφωνία

Στις 19 Δεκεμβρίου 2018 ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, μια αμφιλεγόμενη απόφαση που ώθησε τον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις να παραιτηθεί. Ο Τραμπ διευκρίνισε μερικούς μήνες αργότερα ότι περίπου 400 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Συρία «για ένα διάστημα».

Στις 16 Ιανουαρίου 2019, 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τέσσερις Αμερικάνοι, σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του συνασπισμού στη Μάνμπιτζ. Την ευθύνη για την επίθεση, την πιο αιματηρή εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων τη Συρία από το 2014, ανέλαβε το ΙΚ.

Στις 7 Αυγούστου Άγκυρα και Ουάσινγκτον αποφάσισαν να δημιουργήσουν «ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο» για να συντονίσουν τη δημιουργία «μιας ζώνης ασφαλείας» στα τουρκικά σύνορα και τις περιοχές που ελέγχουν οι YPG.