Κορέα: Αποχώρησε ο Αμερικανικός Στρατός από την Σεούλ ύστερα από 70 χρόνια παρουσίας

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν επίσημα επτά δεκαετίες συνεχούς στρατιωτικής παρουσίας στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας την Παρασκευή με το άνοιγμα νέας στρατιωτικής βάσης σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Ο αμερικανικός στρατός είχε την έδρα του στην κεντρική συνοικία Yongsan της Σεούλ, αφού τα αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν εκεί για πρώτη φορά στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η Φρουρά της Γιόγκσαν ήταν ένα σύμβολο της συμμαχίας ΗΠΑ-Νότιας Κορέας με στόχο την αποτροπή μιας βορειοκορεατικής επίθεση, αλλά η χρήση ενός πολύ καλού κομματιού γης στην καρδία τη πρωτεύουσας αποτελούσε για αρκετά χρόνια πηγή αντι-αμερικανικού αισθήματος.

Η μετακίνηση της διοίκησης σε μια μεγαλύτερη εγκατάσταση στο Camp Humphreys, περίπου 70 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, έρχεται εν μέσω μιας νεοσύστατης ανακωχής στην κορεατική χερσόνησο, αλλά η μετεγκατάσταση δεν συνδέεται με αυτό. Είχε προγραμματιστεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, αλλά αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω προβλημάτων στην κατασκευή και την χρηματοδότηση.

Η νέα βάση διοίκησης με έκταση 3.520 στρεμμάτων, η κατασκευή της οποίας κόστισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στο εξωτερικό. Βρίσκεται στη δυτική Νότια Κορέα στο λιμάνι Pyeongtaek και κοντά σε μια αεροπορική βάση των ΗΠΑ, η νέα αμερικανική βάση βρίσκεται στην βέλτιστη θέση που επιτρέπει την ταχεία κίνηση και συγκέντρωση των στρατευμάτων σε μια κρίση.

Έχει επίσης νόημα να μετακινηθεί η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση μακριά από τα εκατοντάδες βορειοκορεατικά πυροβόλα που στοχεύουν στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, αν και το στρατόπεδο Humphreys βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των νεότερων όπλων του Βορρά, όπως τα πυροβόλα όπλα 300 χιλιοστών που αποκάλυψε η Βόρεια Κορέα το 2015.

Σε ένα μήνυμα που διαβάζεται από τον γραμματέα του Πορέδρου της Νότιας Κορέας Moon Jae-in, αναφέρεται ότι η έδρα των δυνάμεων των ΗΠΑ είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας ΗΠΑ-Νότιας Κορέας» και ότι οι πρόσφατες διπλωματικές επιτυχίες μεταξύ Ουάσινγκτον, Σεούλ και Πιονγιάνγκ πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της «ισχυρής αποτροπής και στάσης των συμμάχων».

«Για το άνοιγμα μιας νέας εποχής στην έδρα των αμερικανικών δυνάμεων στο Pyeongtaek, ελπίζω ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Νότια Κορέα θα αναπτυχθεί σε κάτι παραπάνω ​​από μια «στρατιωτική συμμαχία» και μια «ολοκληρωμένη συμμαχία» και θα γίνει μια «μεγάλη συμμαχία», δήλωσε ο Moon.

Πηγή: ABC