Κορέα: Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, στο παιχνίδι δυναμικά και η Ιαπωνία

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι η Διεύθυνση Βορειοανατολικής Ασίας του Γραφείου Ασιατικών και Ωκεανικών Υποθέσεων θα χωριστεί σε δύο φορείς, εκ των οποίων το ένα θα παρακολουθεί τις σχέσεις του Τόκιο με τη Σεούλ, ενώ άλλο θα χειρίζεται τις σχέσεις με την Πιονγιάνγκ.

Οι διπλωματικές δραστηριότητες στην κορεατική χερσόνησο έχουν ενταθεί πρόσφατα. Τον Απρίλιο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in πραγματοποίησαν μια σύνοδο κορυφής ορόσημο, κατά την οποία επανέλαβαν το στόχο τους να αποπυρηνικοποιήσουν την κορεατική χερσόνησο και να φέρουν στο άμεσο μέλλον ένα επίσημο τέλος στον κορεατικό πόλεμο.

Επιπλέον, νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Κίμ πραγματοποίησε ιστορική σύνοδο κορυφής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, κατά τον οποίο τα κόμματα τόνισαν επίσης την ανάγκη να αποπυρηνικοποιήσει τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe εξέφρασε επίσης την προθυμία του να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ. Η ιαπωνική πλευρά επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να επιλύσει το ζήτημα των Ιαπώνων υπηκόων που είχαν απαχθεί από τη Βόρεια Κορέα στη δεκαετία του 1970 και του 1980.

Πηγή: Sputnik