OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κορέα: Επαφές υψηλού επιπέδου πριν την νέα σύνοδο κορυφής Κιμ – Μουν Τζε-ιν

13/08/2018 - 08:59
Share on FacebookShare on Twitter

 Η Βόρεια και η Νότια Κορέα άρχισαν σήμερα συνομιλίες υψηλού επιπέδου για να προετοιμάσουν την τρίτη σύνοδο κορυφής του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η ημερομηνία και ο τόπος της νέας συνάντησης κορυφής μένουν να προσδιοριστούν. Πάντως κατά την πρώτη τους ιστορική συνάντηση τον Απρίλιο, οι δύο άνδρες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Μουν θα επισκεπτόταν τον Κιμ το φθινόπωρο στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι σημερινές συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στο βόρειο τμήμα του συνοριακού χωριού Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία πρόσφατα κατήγγειλε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ουάσινγκτον για να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

«Θα κάνουμε μια συνολική αποτίμηση της προόδου στην εφαρμογή της διακήρυξης της Πανμουντζόμ και θα συζητήσουμε τα επόμενα στάδια», δήλωσε πριν από τη συνάντηση ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιονγκ-γκιούν, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σεούλ.

«Θα ανταλλάξουμε επίσης απόψεις για τη σύνοδο του φθινοπώρου, η οποία είχε συμφωνηθεί στη διακήρυξη», πρόσθεσε.

Οι δύο κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει ανεπίσημα η επόμενη σύνοδος να γίνει στην Πιονγκγιάνγκ στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, χωρίς να επικαλεστεί κάποια πηγή.

Ο Τσο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Πιονγκγιάνγκ να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων: «Θα εξηγήσουμε τη θέση μας στον Βορρά».

Έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς αύξησης της έντασης, εξαιτίας των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, η χερσόνησος έγινε στις αρχές της χρονιάς θέατρο μιας εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης, η οποία εδραιώθηκε με τη σύνοδο Μουν-Κιμ τον Απρίλιο αλλά και την ιστορική συνάντηση κορυφής τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη του Κιμ με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σεούλ και στην Πιονγκγιάνγκ έχουν ενταθεί από τις αρχές της χρονιάς, σε βαθμό που τα δύο μέρη προβλέπουν την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, να γίνουν συναντήσεις μελών οικογενειών που χωρίστηκαν στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Αλλά παρότι οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν, ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί στο θεμελιώδες ζήτημα του απαγορευμένου οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας –αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως διαθέτει από 30 ως 60 πυρηνικές κεφαλές– και της αποπυρηνικοποίησής της.

Ο Κιμ δεσμεύτηκε στις συναντήσεις του με τους Μουν και Τραμπ να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, μια αόριστη διατύπωση ανοικτή σε ερμηνείες, χωρίς κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις που της έκανε το τελευταίο διάστημα η Ουάσινγκτον για να αρχίσει η διαδικασία αφοπλισμού της καταγγέλλοντας τις «μονομερείς» απαιτήσεις της και τις «γκανγκστερικού τύπου μεθόδους» της.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΟΡΕΑΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑΠΥΡΗΝΙΚΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert