OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Σχεδόν βέβαιο ένα δεύτερο κύμα! Πότε θα έρθει και πόσο σοβαρό θα είναι

21/05/2020 - 09:50
κορονοϊός
Share on FacebookShare on Twitter

Τα δύσκολα είναι πίσω μας αλλά και…μπροστά μας! Σενάρια για νέα καραντίνα. Η πολύ μικρή ανοσία μέχρι στιγμής εντείνει τους φόβους. Τι εκτιμούν οι επιστήμονες.

Τόσο ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όσο και η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον, θεωρούν πολύ πιθανό το ότι ο κορονοϊός θα έχει και δεύτερο κύμα που θα “σαρώσει” τον κόσμο.

Ο Ρέντφιλντ, ο οποίος θεωρεί πιθανό ότι θα χρειαστεί ξανά ένας δεύτερος γύρος περιοριστικών μέτρων (lockdown) μετά το καλοκαίρι, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει, η νόσος εξαπλώνεται τώρα γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο, «αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποπτεύομαι ότι θα επανακάμψει στο βόρειο».

Η πραγματικότητα σε αντίθεση (και πάλι) με τον Τραμπ

Η προειδοποίηση έρχεται σε αντίθεση με την «αφήγηση» του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι τα χειρότερα της πανδημίας πέρασαν και αναδεικνύει την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο CDC. Ο Ρέντφιλντ παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση όταν «χτύπησε» ο κορονοϊός, αλλά οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Τραμπ.

«Αυτός ο απλός παθογόνος αναπνευστικός ιός πραγματικά γονάτισε τη χώρα μου και η πραγματικότητα είναι πως γι’ αυτό δεν φταίει κανένας συγκεκριμένος άνθρωπος. Η χώρα μας ήταν απροετοίμαστη γι’ αυτό εδώ και δεκαετίες», τονίζει.

Σενάρια για καραντίνα ξανά

Σχετικά με ένα νέο lockdown τον χειμώνα, είπε ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα ξανασυμβεί… Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε». Πρόσθεσε ότι «εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του θα βάλει σε μεγάλο στρες το σύστημα υγείας μας. Αν μετά προσθέσεις και τον κορονοϊό, μπορεί να δει κανείς το στρες στο σύστημα υγείας».

Για να αποφευχθεί στο μέλλον μία παρόμοια καταστροφή δημόσιας υγείας, επισήμανε ότι «πρέπει να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν» οι επενδύσεις στο σύστημα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του CDC σήμερα φθάνει τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, εμφανίζοντας μείωση 10% σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2010 και 2019.

Επίσης, ο Ρέντφιλντ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και έκανε ειδική αναφορά στις αεροπορικές εταιρείες, τις οποίες κάλεσε να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα. «Αν πρόκειται να βρίσκεται στο μεσαίο κάθισμα στριμωγμένος ανάμεσα σε άλλους δύο επιβάτες, αυτό πιθανώς δεν είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι», όπως ανέφερε.

“Το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα”

Από την πλευρά του ECDC, η δρ Άμον σημείωσε ότι «το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα», όχι αν θα υπάρξει. Όπως εκτίμησε, σήμερα η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%.

«Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο», όπως λέει. «Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο… Δεν θέλω να δημιουργήσω μία καταστροφολογική εικόνα, αλλά νομίζω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως».

Η πρώην νοσοκομειακή γιατρός και επικεφαλής του ECDC από το 2017 τόνισε ότι από τις 2 Μαΐου όλη η Ευρώπη έχει περάσει πια την κορύφωση των λοιμώξεων, με εξαίρεση την Πολωνία. Όπως υποστήριξε, διαπιστώνει μία τάση του κοινού να χαλαρώσει τα μέτρα προφύλαξης, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για να νοιώσει πάλι ελεύθερο. «Τώρα που είναι ξεκάθαρο πως οι λοιμώξεις πέφτουν, οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε. Πράγμα που σίγουρα δεν συμβαίνει», επισήμανε.

Εκτίμησε, δε, ότι όταν γίνει ο απολογισμός της κρίσης στην Ευρώπη και πώς εξαπλώθηκε σε αυτήν ο κορονοϊός, ως κομβικό σημείο θα αναδειχθεί η επιστροφή στις αρχές Μαρτίου των εκδρομέων στις πατρίδες τους μετά τις διακοπές για σκι στις ιταλικές και αυστριακές Άλπεις, όπου πολλοί άνθρωποι συνωστίστηκαν σε περιορισμένους χώρους, όπως π.χ. στις καμπίνες των τελεφερίκ που μετέφεραν τους σκιέρ στις πίστες στα βουνά: «Ήταν τέλειες οι συνθήκες για έναν τέτοιο ιό. Είμαι αρκετά βέβαιη ότι αυτό συνέβαλε στην ευρεία εξάπλωση του στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την ίδια, από εδώ και πέρα η μάχη με τον ιό SARS-CoV-2 θα είναι μακρά. «Δεν ξέρω αν θα είναι για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει πολύ γρήγορα. Φαίνεται να είναι πολύ καλά προσαρμοσμένος στους ανθρώπους», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Tags: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣΠΑΝΔΗΜΙΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι για την κατάπαυση του πυρός για μία εβδομάδα: «Περιμένουμε από τη Ρωσία να τηρήσει όσα συμφώνησε»

29/01/2026 - 22:03
SBU
ΚΟΣΜΟΣ

SBU: Συνελήφθη αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας – Θα «έδινε» στη Ρωσία τις θέσεις βάσεων των ναυτικών drones

29/01/2026 - 21:18
Ιταλία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία σχεδιάζει «στρατιωτική δύναμη εφέδρων» – 10.000 άνδρες και γυναίκες στην πρώτη φάση

29/01/2026 - 21:02

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1945 σοβιετικό υποβρύχιο βυθίζει στ’ ανοιχτά του Ντάντσιχ το πλοίο Βίλχελμ Γκούστλοφ

Ζελένσκι για την κατάπαυση του πυρός για μία εβδομάδα: «Περιμένουμε από τη Ρωσία να τηρήσει όσα συμφώνησε»

SBU: Συνελήφθη αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας – Θα «έδινε» στη Ρωσία τις θέσεις βάσεων των ναυτικών drones

Η Ιταλία σχεδιάζει «στρατιωτική δύναμη εφέδρων» – 10.000 άνδρες και γυναίκες στην πρώτη φάση

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το «Κοινό Σχέδιο Δράσης» Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για το 2026

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ξεκινούν ναυτικές ασκήσεις στα στενά του Ορμούζ – «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον πόλεμο»

Τραμπ: «Ζήτησα από τον Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία για μια εβδομάδα και συμφώνησε»

Στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας που κατασκευάζονται blocks των ελληνικών και γαλλικών φρεγατών FDI

Top News

Απίστευτος Τραμπ: Κλείνω τα μάτια στα υπουργικά συμβούλια όχι γιατί κοιμάμαι, αλλά επειδή βαριέμαι

Σωτήρης Τσαφούλιας: H σπάνια δημόσια εμφάνισή του με την κόρη του, Δέσποινα

Σάκης Αρναούτογλου: Το δημόσιο μήνυμα για την απώλεια της μητέρας του - Η επιθυμία της οικογένειας

Αυλωνίτης για παραίτηση από το Κίνημα Δημοκρατίας: Έχουμε αποκοπεί με τον Κασσελάκη εδώ και αρκετούς μήνες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert