OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Αναπτύσσονται επιπλέον 700 στρατιώτες του NATO – Η Ουάσιγκτον «γυρίζει την πλάτη» στην Πρίστινα

30/05/2023 - 21:27
NATO
Share on FacebookShare on Twitter

Το NATO θα αναπτύξει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μία ημέρα αφότου 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης KFOR και 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε άλλους 700 στρατιώτες από τις Επιχειρησιακές Εφεδρικές Δυνάμεις (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια και να θέσουμε άλλο ένα τάγμα των εφεδρικών δυνάμεων σε ύψιστη ετοιμότητα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί επίσης, εάν χρειαστεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.

Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις Σέρβων διαδηλωτών εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης, καλώντας ταυτόχρονα την Πρίστινα και το Βελιγράδι να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας στο βόρειο Κόσοβο. Η βία είναι πισωγύρισμα για το Κόσοβο και για όλη την περιοχή» και θέτει σε κίνδυνο τη φιλοδοξία των βαλκανικών χωρών να προσεγγίσουν το NATO, προειδοποίησε.

«Η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης: να αποφύγουν κάθε νέα ανεύθυνη ενέργεια και να δεσμευτούν στον διάλογο, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, που είναι ο μόνος δρόμος για μια βιώσιμη ειρήνη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το NATO είχε ανακοινώσει την αποστολή νέων δυνάμεων στο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο της πόλης Ζβέτσαν. Στην περιοχή αυτή σημειώθηκαν συγκρούσεις την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές και 30 μέλη της αποστολής του ΝΑΤΟ, κυρίως Ιταλοί και Ούγγροι στρατιώτες.

Κόσοβο

Η Ουάσιγκτον «γυρίζει την πλάτη» στην Πρίστινα

Το Κόσοβο τέθηκε υπό καθεστώς άτυπων κυρώσεων από τις ΗΠΑ εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης του Αλμπιν Κούρτι στο ζήτημα της εγκαθίδρυσης των νεοεκλεγέντων δημάρχων στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα Τζέφρι Χόβενιερ σε συνέντευξη Τύπου επέκρινε έντονα την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου.

Ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η συμμετοχή του Κοσόβου στην διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Defender Europe 2023» ενώ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ενθουσιασμό» να προωθούν το αίτημα του Κοσόβου για αναγνώριση της ανεξαρτησίας. Επίσης ανέφερε ότι ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις Κοσοβάρων επισήμων στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κόσοβο επισήμανε ότι κλιμάκωση της έντασης στον Βορρά του Κοσόβου που προκλήθηκε από την Πρίστινα υπονομεύει την διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας. Ο Τζέφρι Χόβενιερ δήλωσε ότι ο Κούρτι δεν εισάκουσε τις συστάσεις των ΗΠΑ στον χειρισμό του ζητήματος των δημάρχων και λειτούργησε αυτοβούλως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ «γυρίζουν την πλάτη» στο Κόσοβο και κατά γενική εκτίμηση αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης Κούρτι στο εσωτερικό.

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου στο βόρειο Κόσοβο, με αποτέλεσμα να εκλεγούν Αλβανοί δήμαρχοι αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 3,5%. Η νέα κρίση στο Κόσοβο ξέσπασε όταν, την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαΐου, η αστυνομία επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά, για να διαλύσει συγκέντρωση των Σέρβων που εμπόδιζαν την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: KFORNATOΑΛΜΠΙΝ ΚΟΥΡΤΙΗΠΑΚΟΣΟΒΟΣΕΡΒΙΑ

Related Posts

Αρμενία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

09/02/2026 - 21:42
Ισραήλ - Δυτική Όχθη
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

09/02/2026 - 19:11
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

09/02/2026 - 18:13

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά σε Στάλινγκραντ, Λένινγκραντ και Καύκασο

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Άγγελος Λάτσιος: Η φωτογραφία με την αδελφή του Λάουρα και οι ευχές για τα γενέθλιά της

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert