Κόσοβο: 5 χώρες ζητούν την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου

Πέντε χώρες, (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) απευθυνόμενες στις αρχές του Κοσόβου ζήτησαν η Βουλή να υιοθετήσει απόφαση για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον πρώην «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου» όπως αναφέρεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέταξε ο ειδικός εισηγητής, Ντικ Μάρτι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές» της Πρίστινας, οι πέντε χώρες κατέστησαν σαφές στις αρχές του Κοσόβου ότι, αν η Βουλή του Κοσόβου δεν λάβει σχετική απόφαση, τότε το ζήτημα της ίδρυσης ειδικού δικαστηρίου θα αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη, κάτι που όπως επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλαν οι πέντε χώρες στις αρχές της Πρίστινας «θα ήταν μία μακρά διαδικασία και επιζήμια για το Κόσοβο».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι για την παράταση της θητείας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και την ίδρυση του δικαστηρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος, αλλά πρέπει να υιοθετηθεί απόφαση.

Η ειδική ομάδα που εξετάζει τους ισχυρισμούς του Ελβετού γερουσιαστή, Ντικ Μάρτι για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης της έρευνας και το Κόσοβο πρέπει να υιοθετήσει απόφαση για το δικαστήριο, αναφέρεται στην επιστολή.

Οι πέντε χώρες θεωρούν ότι το Κόσοβο δεν πρέπει να εκλάβει τα όσα αναφέρονται στην επιστολή ως κριτική στην προσπάθεια του να ενισχύσει τη δικαιοσύνη και τους νόμους, αλλά ως θετικό βήμα, επειδή «η διαδικασία επικεντρώνεται σε μεμονωμένα άτομα».

Έως το τέλος του έτους ολοκληρώνεται η έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων

Η έρευνα της ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξετάζει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και εγκληματική δράση που εμπεριέχονται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί ποια θα είναι η έκβασή της, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον, Αμερικανό εισαγγελέα, επικεφαλής της ειδικής ομάδας ερευνών και τόνισαν ότι το σημαντικότερο είναι να ιδρυθεί το δικαστήριο, ώστε να αρχίσουν οι δίκες.

Στην ομάδα του Αμερικανού εισαγγελέα συμμετέχουν 40 ανακριτές οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια ερευνούν τα όσα αναφέρει ο Ντικ Μάρτι. Στην έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή περιγράφονται εγκλήματα σε βάρος Σέρβων, Ρομά και «όχι πιστών Αλβανών» που όπως υποστηρίζεται διαπράχθηκαν από μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» μετά την απόσυρση των σερβικών και στρατιωτικών δυνάμεων από το Κόσοβο, το 1999.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν οι ισχυρισμοί για αφαίρεση ανθρώπινων ζωτικών οργάνων στο αποκαλούμενο «Κίτρινο σπίτι», στην Αλβανία, όπου οδηγούνταν απαχθέντες άμαχοι από το Κόσοβο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο Μπρούνο Βέκαριτς, αναπληρωτής ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου δήλωσε στην «Ντάνας» ότι η συνεργασία του με την ομάδα του Κλιντ Ουίλιαμσον είναι εξαιρετική.

«Μέλη της ομάδας του βρίσκονται στο Βελιγράδι και σε ορισμένες γειτονικές χώρες. Είναι σύνηθες σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, αλλά δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες, επειδή η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη» ανέφερε ο κ. Βέκαριτς.