Κόσοβο: Συνελήφθη για εγκλήματα πολέμου ο πρώην διοικητής της αστυνομίας

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνελήφθη ο πρώην διοικητής της αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ντράγκουλιουμπ Ντελίμπασιτς με εντολή του διεθνούς εισαγγελέα της ειδικής εισαγγελίας του Κοσόβου και ότι σήμερα οδηγείται στην Πρίστινα για ανάκριση.

Ο Ντράγκολιουμπ Ντελίμπασιτς, απόστρατος συνταγματάρχης του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας
συνελήφθη, αφού προηγουμένως οικειοθελώς παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα του Λέσκο, στο βόρειο Κόσοβο.
Ο ειδικός εισαγγελέας της Eulex για τα εγκλήματα πολέμου, Τσεζάρε Μίκαλτσουκ διέταξε την προφυλάκιση του Ντελίμπασιτς, δήλωσε ο δικηγόρος Ντέγιαν Βάσιτς.

Όπως σημείωσε, ο πρώην διοικητής της αστυνομίας στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα συνελήφθη για τα ίδια αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται ο υποψήφιος δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στις 27 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eulex, ο Ντράγκολιουμπ Ντελίμπασιτς κατηγορείται ότι «ενεργώντας με την ιδιότητα του διοικητή της αστυνομίας στη Μιτρόβιτσα το 1999 και το 2000 ενθάρρυνε τη διάπραξη βαρύτατων ποινικών αδικημάτων, δολοφονιών με εθνοτικά κίνητρα σε συνέργεια με τον Όλιβερ Ιβάνοβιτς, φερόμενο ως αρχηγό της ομάδας των Σέρβων του Κοσόβου «Φύλακες της Γέφυρας» (Βridgewatchers).

Οι «Φύλακες της Γέφυρας» ήταν ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι προστάτευαν το βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα από τις επιθέσεις Αλβανών την περίοδο που αποχώρησαν οι σερβικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από το Κόσοβο, το 1999.
Ονομάστηκαν έτσι επειδή αδιάκοπα περιπολούσαν στις δύο γέφυρες του ποταμού Ίμπαρ, που χωρίζουν το βόρειο (σερβικό) από το νότιο (αλβανικό) τμήμα της διαιρεμένης πόλης, Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, υποψήφιος δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Σερβία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» (GI SDP), συνελήφθη στις 27 Ιανουαρίου ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου και παραμένει προφυλακισμένος, καθώς το εφετείο της Πρίστινας απέρριψε την έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισης που κατέθεσε ο συνήγορός του.