Οι Κούρδοι σαρώνουν τους τζιχαντιστές – ΧΑΡΤΗΣ – ΒΙΝΤΕΟ

Συνεχίζουν την προέλασή τους οι Κούρδοι Πεσμεργκά στην περιοχή του Σιντζάρ, με στόχο, μετά την άρση της πολιορκίας των Γιαζιντί, την ολοκληρωτική κατάληψη της ομώνυμης πόλης. Στο πλευρό των Κούρδων μάχονται και μαχητές Γιαζιντί, οι οποίοι ήταν πολιορκημένοι από τους τζιχαντιστές από τον περασμένο Αύγουστο και τώρα φλέγονται να πάρουν εκδίκηση για τα όσα υπέστησαν.



Οι κουρδικές δυνάμεις, στενά υποστηριζόμενες από τις συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις, κάμπτουν, ώρα με την ώρα, την αντίσταση των τζιχανστιστών, έχοντας ήδη κατορθώσει να εισχωρήσουν στα προάστια της πόλης
.

Η πόλη Σιντζάρ και η φύρω περιοχή είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές κατά τη μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν το περασμένο καλοκαίρι.

Από την στιγμή που κυρίευσαν την περιοχή διέπραξαν, δε, κάτι παραπάνω από φρικτά εγκλήματα. Η Σιντζάρ αποτελεί το έσχατο σημείο στηρίγματος των τζιχαντιστών στο ιρακινό Κουρδιστάν.Στόχος των Κούρδων είναι, μετά την ανακατάληψη της πόλης, είναι η προέλαση προς τη Μοσούλη.



Σε πρώτη φάση οι Κούρδοι σχεδιάζουν την αποκοπή της βασικής όδευσης από τη Βαγδάτη προς τη Μοσούλη, ώστε να κόψουν, κυριολεκτικά, στη μέση, τις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Με τον τρόπο αυτό οι τζιχαντιστές που ελέγχουν τη Μοσούλη θα εγκλωβιστούν και, με την συνδρομή των συμμαχικών μαχητικών, θα εξοντωθούν, χωρίς να έχουν δυνατότητα διαφυγής.

Η κουρδική ξεκίνησε, ουσιαστικά, στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά κλιμακώθηκε σε ένταση από τις 21, με τα συμμαχικά μαχητικά να παρέχουν εγγύς υποστήριξη.

Σε εφιάλτη των τζιχαντιστών έχουν εξελιχθεί τα αμερικάνικά επιθετικά αεροσκάφη Α-10, τα οποία, χάρη στη μεγάλη τους μεταφορική ικανότητα, αλλά και χάρη στο πανίσχυρο περιστροφικό πυροβόλο των 30χλστ. που διαθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις μάχες, στο πλερό των Πεσμεργκά, μάχονται και περίπου 500 μαχητές του ΡΚΚ και του YPG (Κούρδοι της Συρίας)
.

Πηγή: Hurriyet
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert