Κούρδοι: Σοβαρές απώλειές τους, από τους τζιχαντιστές

Περίπου 1.0000 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί σε μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014, οπότε ξεκίνησε η επέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας.
Πηγές των  Πεσμεργκά, πρόσθεσαν ότι 4.569 Κούρδοι μαχητές έχουν τραυματιστεί από τις 10 Ιουνίου 2014 ως τις 3 Φεβρουαρίου 2015.

Το ΙΚ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014 την επίθεσή  του στο Ιράκ και κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές, κυρίως στις σουνιτικές επαρχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν προέβαλαν σχεδόν καμία αντίσταση.

Αφού έφτασαν περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, οι τζιχαντιστές έστρεψαν την προσοχή τους προς την ημιαυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε  ότι το ΙΚ έχει δολοφονήσει 50 άμαχους στην Συρία με την κατηγορία ότι παραβίασαν τον «ιερό» νόμο. Το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, το Μέτωπο αλ Νούσρα, έχει σκοτώσει,επίσης,  έξι, ενώ περίπου 20 ακόμη εκτελέστηκαν από άλλες ομάδες τωντζιχαντιστών, αντικαθεστωτικών ή από τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσε 11 αεροπορικές επιθέσεις κοντά στη συριακή πόλη Κομπάνι, απ’ όπου οι Κούρδοι μαχητές έχουν καταφέρει να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές, και έξι ακόμη στο Ιράκ, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ