OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: «Η Κίνα δεν φτιάχνει βάση κατασκοπείας στη χώρα» – Συμφωνούν και οι ΗΠΑ

09/06/2023 - 14:43
Κίνα
Share on FacebookShare on Twitter

Η διπλωματία της Κούβας χαρακτήρισε χθες Πέμπτη «ψευδές και ανυπόστατο» δημοσίευμα στον αμερικανικό Τύπο περί υποτιθέμενης συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Κίνα να εγκαταστήσει βάση κατασκοπείας στη νήσο, ενώ ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο διαβεβαίωσαν πως «δεν είναι ακριβές».

«Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε (…) την εντελώς ψευδή και ανυπόστατη πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Κούβα και στην Κίνα στρατιωτικής φύσης για την εγκατάσταση υποτιθέμενης βάσης κατασκοπείας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο σε δημοσιογράφους στην Αβάνα.

Η Κούβα «απορρίπτει κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία» στη Λατινική Αμερική, «συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και στρατευμάτων», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «συκοφαντίες αυτού του είδους κατασκευάζονται συχνά από αξιωματούχους των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία επικαλείται δυο ανώνυμες πηγές της στην αμερικανική κυβέρνηση, η μυστική συμφωνία προβλέπει να δημιουργηθεί σταθμός ηλεκτρονικής υποκλοπής επικοινωνιών στη νήσο της Καραϊβικής, περίπου 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντας, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η οικονομική εφημερίδα πρόσθεσε πως η Κίνα, με την οποία βρίσκονται σε ολοένα πιο σκληρό ανταγωνισμό οι ΗΠΑ, θα διαθέσει «δισεκατομμύρια δολάρια» στην Κούβα για να οικοδομηθεί αυτή η βάση. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε επίσης λόγο περί τέτοιας συμφωνίας, επικαλούμενο «πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών» των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του σχεδίου αυτού τις τελευταίες εβδομάδες», σύμφωνα με το δίκτυο, όμως «δεν είναι σαφές αν η Κίνα άρχισε ήδη να κατασκευάζει τη βάση υποκλοπών».

Η διάψευση του δημοσιεύματος

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το δημοσίευμα της WSJ είναι «ανακριβές». «Είδα το δημοσίευμα. Δεν είναι ακριβές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, στο μικρόφωνο του MSNBC. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας ανησυχεί από την πρώτη ημέρα για τις δραστηριότητες της Κίνας για να αυξήσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο ημισφαίριό μας», ανέφερε ο κ. Κέρμπι. «Το παρακολουθούμε αυτό πολύ στενά», πρόσθεσε.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι ακριβές αυτό. Δεν έχουμε ενημερωθεί ενημερωθεί για καμιά εγκατάσταση της Κίνας και της Κούβας, για κανενός τύπου βάση κατασκοπείας», τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί «μόνιμα» τις σχέσεις του Πεκίνου και της Αβάνας.

Όμως η εγκατάσταση βάσης στο έδαφος της Κούβας, σε τόσο μικρή απόσταση από τη Φλόριντα, θα αποτελούσε νέο επίπεδο για το Πεκίνο και θα εκλαμβανόταν στην Ουάσιγκτον ως απειλή άνευ προηγουμένου. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η εγκατάσταση από την Κίνα βάσης κατασκοπείας 160 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα και τις ΗΠΑ θα ήταν απαράδεκτη», επέμειναν οι γερουσιαστές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: WALL STREET JOURNALΒΑΣΗΗΠΑΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΚΙΝΑΚΟΥΒΑΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert