Κριμαία: Ουκρανικοί ATACMS «χτύπησαν» ρωσική βάση με S-400, Su-25 και ελικόπτερα [vids, pic]

H Oυκρανία φέρεται να προκάλεσε ένα σοβαρό πλήγμα στον ρωσικό στρατό, «χτυπώντας» μια στρατιωιτκή βάση στην Κριμαία, όπου σταθμεύει βαρύς ρωσικός εξοπλισμός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ουκρανούς και Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερς, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Dzhankoi, που θεωρείται «φρούριο» για τον ρωσικό στρατό, στην Κριμαία.

Προς το παρόν, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει επιβεβαιώσει το χτύπημα, ενώ δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν απώλειες.

Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι στη συγκεκριμένη βάση υπήρχαν πολλά κρίσιμα ρωσικά οπλικά συστήματα. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Su-25, ένα σύστημα αεράμυνας S-400 Triumph και δύο ελικόπτερα Ka-52 Alligator. Επιπλέον, υπάρχουν τουλάχιστον 10 ελικόπτερα Mi-8 και η βάση χρησιμεύει επίσης ως χώρος αποθήκευσης για διάφορα είδη πυρομαχικών και πυραύλων.

Όσον αφορά τα όπλα που χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να πραγματοποιήσει την επίθεση, το πιθανότερο σενάριο είναι να εκτοξεύθηκαν πύραυλοι ATACMS, τους οποίους παρέδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο. Ουκρανικές πηγές στο Kyiv Post, αναφέρουν ότι το χτύπημα θα μπορούσε να είχε εξαπολυθεί από απόσταση 145 χιλιομέτρων, η οποία ταιριάζει με την εμβέλεια των πυραύλων ATACMS (165 χιλιόμετρα).

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει εκρήξεις στην περιοχή που βρίσκεται η βάση Dzhankoi στην Κριμαία, ενώ μία μη επιβεβαιωμένη φωτογραφία φέρεται να δείχνει τους κατεστραμμένους ρωσικούς S-400.

Ο ρόλος του αμερικανικού drone RQ-4 Global Hawk

Ορισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ υποστηρίζουν ότι το «χτύπημα» έγινε υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, καθώς την ώρα της επίθεσης ένα αμερικανικό drone τύπου RQ-4 Global Hawk πετούσε πολύ κοντά στην Κριμαία, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το FlightRadar24, περίπου την ίδια ώρα της επίθεσης, τα ξημερώματα της Τετάρτης, περιπολούσε στον εναέριο χώρο νότια της Κριμαίας για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από το χτύπημα. Το αεροσκάφος επέστρεψε στη βάση του στη Σικελία λίγο μετά την ανατολή του ηλίου, σύμφωνα με έρευνα του Kyiv Post.

Με πληροφορίες από: Kyiv Post, Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου Reuters