OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Συνάντηση Χριστοδουλίδη και Τατάρ – Το «πακέτο 8 σημείων» και το νέο ραντεβού για συνομιλίες

20/01/2025 - 18:15
Κύπρος - Κυπριακό

REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Share on FacebookShare on Twitter

Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε: «Υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων με οκτώ σημεία, οκτώ χαρακτηριστικά, που αφορούν οδοφράγματα και άλλες ιδέες που συζήτησα και με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και ήταν θετικός ο ΓΓ».

Όπως είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να πάρει αποφάσεις. «Ήμουν έτοιμος, αν υπήρχε θετική ανταπόκριση, να προχωρούσαμε σε δημοσιοποίηση και των οκτώ σημείων του πακέτου», ανέφερε.

Όπως διευκρίνισε, τα οκτώ σημεία που πρότεινε σχετίζονται μεταξύ τους, «δεν υπάρχει επιλογή διαλέγω ένα από τα οκτώ και προχωρούμε», σημείωσε.

Όπως είπε ακόμη, ο κ. Τατάρ ζήτησε χρόνο, καθώς δεν ήταν σε θέση σήμερα να λάβει αποφάσεις και να δημοσιοποιηθούν. Γι’ αυτό, σημείωσε, οι δύο ηγέτες «θα βρεθούμε ξανά όποτε είναι έτοιμος ο κ. Τατάρ».

REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Θα γίνει νέα συνάντηση για να συζητηθούν τα 8 σημεία 

Ερωτηθείς αν τα οκτώ σημεία αφορούν οδοφράγματα που θα ανοίξουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναφέρθηκα σε οδοφράγματα αλλά και άλλες ιδέες, τις οποίες συζητήσαμε και στη Νέα Υόρκη, με δική μου πρωτοβουλία, όταν ήταν το δείπνο, ιδέες στις οποίες ο ΓΓ τοποθετήθηκε θετικά, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κ. Τατάρ».

Διευκρίνισε ότι πέρα από το ζήτημα των οδοφραγμάτων, τα σημεία που πρότεινε περιλαμβάνουν μια Συμβουλευτική Επιτροπή από την Κοινωνία των Πολιτών που αφορά το Κυπριακό, καθώς και μια Επιτροπή Αλήθειας, και Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία, σημειώνοντας ότι από πλευράς του κ. Τατάρ «δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση».

Όπως σημείωσε, μετά τη σημερινή συνάντηση, οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τη συζήτηση και «μόλις είναι έτοιμος (ο κ. Τατάρ), είμαι έτοιμος να συναντηθούμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι θετικός στο θέμα που αφορά στα Λύμπια και στην Αθηένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι, δεν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου. Αν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου θα μπορούσε να υπάρξουν και ανακοινώσεις».

Πρόσθεσε πως «ο κ. Τατάρ, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του, υπέβαλε κάποιες ιδέες στις οποίες αμέσως τοποθετήθηκα. Για το ένα (οδόφραγμα στην Αθηένου) ότι, ναι, είμαστε έτοιμοι, για το άλλο (οδόφραγμα στα Λύμπια)– ο τρόπος που το παρουσίασε, ότι είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και ήταν για να μεταφερθεί η συζήτηση από το οδόφραγμα της Αθηένου, είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν η νέα συνάντηση τους θα γίνει κατά την παρουσία της Αναπληρώτριας ΓΓ των ΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «εξαρτάται αποκλειστικά από το πότε θα είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά. Επαναλαμβάνω, είναι προτάσεις συγκεκριμένες, δικές μας, τις οποίες επεξεργαστήκαμε και πολύ συγκεκριμένα ανέφερα στη συζήτηση. Αν υπήρχε θετική ανταπόκριση σήμερα θα μπορούσε να δημοσιοποιηθούν», σημείωσε.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στα 12:30 και διήρκησε γύρω στη μια ώρα και σαράντα πέντε λεπτά και έγινε υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια όσων είχαν συμφωνηθεί κατά το άτυπο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου 2024 που παραχώρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΚΥΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡΚΥΠΡΟΣΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

Related Posts

Ισλαμικό Κράτος
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλαμικό Κράτος: «Πλήγμα για ΗΠΑ – Συρία η φονική επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Παλμύρα»

19/12/2025 - 11:58
Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα

19/12/2025 - 11:50
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, οι εδαφικές παραχωρήσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας

19/12/2025 - 10:56

Διαβάστε Επίσης

Ισλαμικό Κράτος: «Πλήγμα για ΗΠΑ – Συρία η φονική επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Παλμύρα»

Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα

Ουκρανία: Οι πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, οι εδαφικές παραχωρήσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας

Βρετανία: «Η κυβέρνηση δέχτηκε κυβερνοπίθεση» – Αναφορές ότι ευθύνεται ομάδα Κινέζων χάκερς

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

Κολομβία: Τουλάχιστον 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

ΗΠΑ: Νέα αιματηρά πλήγματα κατά «ναρκωτρομοκρατών» στον Ειρηνικό με τέσσερις νεκρούς [vid]

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Διαμαντής Καραναστάσης: Η πρώτη αντίδραση για την αφαίρεση διπλώματος λόγω αλκοόλ - «Από αύριο μόνο φραπέ»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert