ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΞΕΙΣ ΠΑΡΗ ΘΕΛΕΙ ΣΥΠΜΛΗΡΩΜΑΣπάνιες-συγκλονιστικές φωτογραφίες από την Τουρκική εισβολή στην Κύπ

Τον Ιούλη του ’74 η χώρα δοκιμάσθηκε σε ένα ολιγοήμερο πόλεμο που άφησε τις πληγές του ανεξίτηλες ακόμη και μέχρι σήμερα. Πολλοί θα πουν ότι το αποτέλεσμα ήταν προαποφασισμένο, άλλοι θα πουν ότι δεν μας άφησαν να πολεμήσουμε, κάποιοι πιο μετριοπαθείς θα ζυγίσουν τα γεγονότα και θα αναρωτηθούν: “Γιατί φτάσαμε ως εδώ…”
 
Κανένα ερώτημα δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί ακόμη και σήμερα. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή ρόλο των πρωταγωνιστών. Τα λάθη και τα σφάλματα από την Ελληνική πλευρά ήταν διαρκή και συνεχόμενα. Εθνική προδοσία; Ίσως. Λανθασμένη αντίληψη των γεγονότων; Το πιθανότερο. Ανοησία; Γελοιότητα και βλακεία; Ίσως και πάλι.
 
Η ουσία είναι μια. Βήμα βήμα από την εποχή που οι Εγγλέζοι εγκατέλειψαν το νησί, οι κυβερνώντες στην Ελλάδα, “έτρωγαν” το δόλωμα και εγκλωβίζονταν στον πανέξυπνα σχεδιασμένο ιστό των Τούρκων και των αφεντικών τους.
 
Χωρίς κάποιο εθνικό σχέδιο δράσης, δίχως την παραμικρή ικανότητα να “διαβάσουν” τα γεγονότα, παρά μόνο με σπασμωδικές κινήσεις ή και κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού, οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι πολιτικοί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έσπρωχναν το νησί στο στόμα του Λύκου.
 
Και τι έμεινε; Έμειναν οι ήρωες να πολεμούν στα χαλάσματα, μόνοι τους, για την τιμή της πατρίδας αλλά και την τιμή τους, για τη ζωή τους την ίδια, ενάντια σε έναν πολυάριθμο εχθρό. Έναν εχθρό που κάτω από άλλες συνθήκες και εάν υπήρχε ένα σοβαρά δομημένο Ελληνικό κράτος, θα έβαζε την ουρά στα σκέλια και θα έφευγε.
 
Οι Τούρκοι κατά την εισβολή στην Κύπρο, δεν διακρίθηκαν για την ευφυΐα τους στο πεδίο των μαχών (έφτασαν να βυθίσουν μόνοι τους ένα αντιτορπιλικό τους και να σμπαραλιάσουν άλλα δύο δικά τους). Οι Τούρκοι πήραν το μισό νησί επειδή ήξεραν τι ήθελαν, είχαν ένα σχέδιο σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια και επειδή το κράτος τους αποδείχτηκε κατά πολύ σοβαρότερο από το Ελληνικό.
 
Οι σπάνιες φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς όλους εκείνους που δεν έριξαν τις ασπίδες και δεν τράπηκαν σε φυγή. Για τους απλούς φαντάρους, τους υπαξιωματικούς και τους αξιωματικούς που αβοήθητοι έμειναν στις θέσεις τους και πολέμησαν τον εχθρό. Την ίδια στιγμή που η Χούντα και τα τσιράκια της στην Ελλάδα και την Κύπρο “πουλούσε” φτηνά το αίμα όλων αυτών των ανθρώπων …
 
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ
 
 ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ-ΦΥΛΑΚΙΟ 1099

ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΖΑΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ Τ-34 ΤΗΣ ΕΦ

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΟΥ 74 Ο 3ος ΛΚ ΤΗς 31ης ΜΚ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΙΡΟΙ


ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΣΑΝ ΛΑΦΥΡΟ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. ΠΑΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΠΕΝΤΡΕΝΤΙΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ


ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ

ευχαριστούμε πολύ το http://kostasmavroskoufis.blogspot.com για την απίστευτη εργασία συγκομιδής των φωτογραφιών.