OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Προς κατάρρευση οι συνομιλίες για το Κυπριακό,λέει η πλευρά Έρογλου

26/08/2011 - 12:16
Share on FacebookShare on Twitter

Κατάρρευση των συνομιλιών προβλέπει ο στενός συνεργάτης του Ντερβίς Έρογλου, καθηγητής Ατά Ατούν, ο οποίος εκτιμά ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι εγκλωβισμένος σε πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν έχει περιθώρια ελιγμών.
Ο Ατά Ατούν, ο οποίος είναι μέλος της διευρυμένης επιτροπής των συμβούλων του κ. Έρογλου από το 2010, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορική διαδρομή της τουρκοκυπριακής δεξιάς.

«Η ανάδειξη της κ. Μαρκουλλή στο αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών είναι ένα μεγάλο λάθος», ισχυρίζεται ο κ. Ατούν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου και διατείνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν ότι «η Ερατώ Μαρκουλλή χαρακτηρίζεται από την εχθρική στάση που διατηρεί απέναντι στους Τούρκους».

Ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με τον κ. Ατούν, αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και αναφέρει ως παραδείγματα:

-Το γεγονός ότι το κόμμα του έχασε μία έδρα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και ο κ. Ομήρου εξελέγη στην προεδρία της Βουλής είναι αξιοσημείωτες εξελίξεις. Η εκλογή του κ. Ομήρου είναι μια αρνητική εξέλιξη για τις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ομήρου ανήκει στη σχολή σκέψης του ιδρυτή της ΕΔΕΚ, κ. Λυσσαρίδη. Ως γνωστόν, η ΕΔΕΚ είναι ένα κόμμα, που «συνδυάζει τον εθνικισμό με τον σοσιαλισμό».

-Πέρα από την ήττα της πολιτικής παράταξης που υποστηρίζει τον κ. Χριστόφια και την ενδυνάμωση της «εθνικιστικής ΕΔΕΚ», η διχοτόμηση του ΔΗΚΟ και η επικράτηση των «σκληροπυρηνικών» είναι μια άλλη αρνητική εξέλιξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ντερβίς Έρογλου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν επιθυμεί τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων με ίσους όρους στη διακυβέρνηση της νήσου». Η πλειοψηφία των Ελληνοκύπριων πολιτικών, υποστηρίζει, δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Στη διεθνή πολιτική σκηνή, αναφέρει ο Ατούν, υπάρχουν πολλά μοντέλα, τα οποία μπορούν να υιοθετήσουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως ένα ξεχωριστό κράτος, το μοντέλο «Ταιβάν», η ενσωμάτωση στην Τουρκία, ένας νέος συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους ή ένα κράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή τα εν λόγω μοντέλα βρίσκονται υπό μελέτη, προσθέτει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ατουν αναφέρει ότι στο θέμα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στο συγκεκριμένο ζήτημα παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Αυτή είναι μια λάθος στρατηγική».

Σήμερα, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ επιχειρούν να δημιουργήσουν «έναν άξονα στο ζήτημα της άντλησης φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο. Οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων δεν πρόκειται να έχουν επιτυχία», προσθέτει ο σύμβουλος του τουρκοκύπριου ηγέτη.

Tags: ΚΥΠΡΟΣ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13
Κύπρος - ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και ηλεκτρικής διασύνδεσης

26/11/2025 - 15:14

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert