Τη προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει από σήμερα η Κύπρος

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα – 1η Ιουλίου 2012 – για την Κύπρο αφού από σήμερα και για έξι μήνες η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ισότιμο κράτος – μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει θέσει τέσσερις προτεραιότητες για το εξάμηνο της προεδρίας της.

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας
1. Ευρώπη πιο αποτελεσματική και βιώσιμη
2. Αποδοτική οικονομία βασισμένη στην ανάπτυξη
3. Ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής
4. Μια Ευρώπη που να βρίσκεται πιο κοντά στους γείτονες της

Λιτή τελετή στη Λευκωσία
Ο δήμος Λευκωσίας με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο διοργανώνει σήμερα λιτή τελετή.
Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του δημοτικού συμβουλίου, πρεσβευτών και προξένων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θα καλωσορίσει τους εκπροσώπους των κρατών-μελών και η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, θα απευθύνει χαιρετισμό.

Στη συνέχεια, μαθητές δημοτικών σχολείων Λευκωσίας θα μεταφέρουν τις σημαίες των χωρών-μελών της ΕΕ και θα τις τοποθετήσουν στους ειδικούς χώρους στον προμαχώνα Νταβίλα, επί του Ενετικού τείχους της Λευκωσίας, όπου θα παραμείνουν μέχρι την λήξη της Κυπριακής προεδρίας στο τέλος του ερχομένου Δεκεμβρίου.

Ο Αβρααμόπουλος πρώτος ξένος
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι ο πρώτος ξένος επίσημος επί Κυπριακής προεδρίας, που θα φθάσει στην Λευκωσία, σήμερα το απόγευμα. Ο Έλληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια και θα έχει συνομιλίες με την ομόλογο του Ερατώ Μαρκουλλή.

Στις 4 Ιουλίου επίσημη παρουσίαση του προγράμματος από Χριστόφια
Στις 4 Ιουλίου ο πρόεδρος Χριστόφιας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Κυπριακής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ την επομένη θα γίνει στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου, η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής προεδρίας.

Ομήρου: Ιστορική στιγμή και πρόκληση
Με δηλώσεις του από την Πάφο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 συνιστά μια σημαντική ιστορική στιγμή για την Κύπρο», προσθέτοντας ότι, «αποτελεί ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη πρόκληση, αφού η χώρα μας καλείται να αποδείξει ότι αποτελεί ένα ισότιμο αλλά συνάμα και ένα υπεύθυνο κράτος – μέλος της Ένωσης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «η Κυπριακή Προεδρία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία καλείται ακόμα να ενεργήσει ως επιδέξιος διαμεσολαβητής για να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές που θα αποτρέπουν αντιευρωπαϊκά αισθήματα μέσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Με πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Για να επιβεβαιωθεί ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση των προβλημάτων», είπε.

«Μπορεί το κυπριακό πρόβλημα να μην είναι στην ημερήσια διάταξη της Κυπριακής Προεδρίας αλλά αναπόδραστα θα αναδειχθεί με διάφορες ευκαιρίες. Όπως θα συμβεί με την συζήτηση που θα αφορά την εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – Ε.Ε. Άλλωστε», συνέχισε, «το γεγονός ότι για έξι ολόκληρους μήνες οι προβολείς του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα είναι στραμμένοι σε μια χώρα, την Κύπρο, της οποίας το 37% των ευρωπαϊκών εδαφών της, βρίσκονται κάτω από την στρατιωτική κατοχή μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας, της Τουρκίας, αποτελεί την μεγαλύτερη δυνατότητα και ευκαιρία ανάδειξης του πραγματικού χαρακτήρα του κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

«Η Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. ενέχει εθνική διάσταση και σημασία. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και αποτελεί έργο του οποίου η επιτυχής υλοποίηση απαιτεί καθολική συνεργασία κυβέρνησης, Βουλής, πολιτικών κομμάτων, οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας, των πολιτών και των ΜΜΕ. Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια μιας επιτυχούς άσκησης της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε», κατέληξε ο κ. Ομήρου.

 ikypros