Χωρίς εκπλήξεις η συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου-Μπαν Κι Μουν χωρίς να υπάρξουν οι δραματικές εξελίξεις για τις οποίες διέρρεε πληροφορίες η τουρκική πλευρά. Οι τρεις άντρες θα συναντηθούν και πάλι τον ερχόμενο Ιανουάριο, όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που διήρκησε δυόμιση περίπου ώρες.
 
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που αφορούν τη Διακυβέρνηση και το Διαμοιρασμό Εξουσιών, Οικονομία, ΕΕ, Περιουσιακό, Εδαφικό και Ασφάλεια. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε, έχουν χάσει την ώθηση και χρειάζονταν αυτή την ώθηση εάν οι δύο πλευρές πρόκειται να επιτύχουν μια διευθέτηση ενόσω υπάρχει καιρός και πραγματικές ευκαιρίες να επιτευχθεί αυτό. 
Μόνο οι ηγέτες μπορούν να δώσουν αυτή την ώθηση, τα ΗΕ μπορούν να στηρίξουν, όπως έχουν κάνει μέσω του Ειδικού του Αντιπροσώπου και των βοηθών του, πρόσθεσε. Τα ΗΕ σέβονται αυτή τη διαδικασία ως κυπριακή γι’ αυτό και αναμένουμε ότι οι πλευρές στην Κύπρο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε αυτή η διαδικασία να οδηγήσει σε μια λύση. Ο λαός της Κύπρου και η διεθνής κοινότητα επιθυμούν τη λύση και όχι ατέρμονες συνομιλίες, σημείωσε.
Παραμένουν σοβαρές διαφωνίες, όμως και οι δύο έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους να δουλέψουν μαζί προς επίτευξη του στόχου, ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι τα μηνύματα αυτά είναι σημαντικά.

SigmaLive