Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο – Σε ανανέωση NAVTEX προχώρησε η Τουρκία

Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία καθώς δεσμεεύει μέρος του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ για το διάστημα 11-18 Μαρτίου και 22-29 του ίδιου μήνα σύμφωνα με την NAVTEX (369/18).

H Τουρκία σε άλλη μια προκλητική κίνηση δεσμεύει μέρος του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα ανανένωσε υφιστάμενη NAVTEX για τη διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους για την ανέλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου. 

Να σημειωθεί οτι τα μεσάνυχτα τίθεται σε ισχύ η Navtex που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία και που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 10.

Στο μεταξύ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, τα δυο ερευνητικά σκάφη που εκμείσθωσε η ExxonMobiL δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το «Ocean Investigator» παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου και το «Med Surveyor» έπλεε ανοικτά της Χάιφα, πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.


[Με κίτρινη σήμανση, η περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.]

ΗΠΑ: O 6ος στόλος δεν βρίσκεται στην Μεσόγειο για την Εxxon Mobil

Ανυπόστατες χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu τις ειδήσεις ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ βρίσκεται στη Μεσόγειο για να προστατεύσει το πλοίο της Exxon Mobil που ετοιμάζεται για γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόν Μάικλ, δήλωσε προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ‘Αναντολού’ “η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος”.

“Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου, ώστε να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’” ανέφερε ο Τζον Μάικλ, προσθέτοντας ότι η άσκηση αυτή αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα διαρκέσει 3 εβδομάδες και στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Oak Hill αποχώρησε από την περιοχή και στις 7 Μαρτίου πέρασε τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου ώστε να συμμετάσχει στην εαρινή άσκηση ‘Φουρτούνα’ με τις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας.

Νέες απειλές από τους Τουρκοκύπριους: «Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης – Θα προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις»

Οι Τουρκοκύπριοι απειλούν να κάνουν και αυτοί εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αν η ε/κ πλευρά δεν υποχωρήσει ή δεν συμφωνήσει για κοινή εκμετάλλευση, είπε ο «ΥΠΕΞ» του «ψευδοκράτους», Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξη στο Reuters.

«Είτε θα κάνουμε μαζί εξορύξεις, μετά από συζητήσεις, συμφωνίες και κοινή πορεία, είτε θα σταματήσουν οι εξορύξεις είτε και εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουμε το ίδιο: θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε εξορύξεις» τόνισε ο Οζερσάι.

O Τουρκοκύπριος αξιωματούχος παραμένει έτσι στην γραμμή της Τουρκίας που έχει ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες και έχει χαρακτηρίσει ως «μονομερείς ενέργειες» δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Με πληροφορίες απο philenews, Reuters, Anadolu