Χριστοδουλίδης: Σε τελικό στάδιο η διαμόρφωση καταλόγου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε εκτενώς για τα μέτρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει κατά της Άγκυρας, με αφορμή την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ίδιος διευκρίνισε τις λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία διαμόρφωσης της λίστας που θα συνδέεται με τα μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Άγκυρας, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως βρίσκεται σε τελικό στάδιο ο «κατάλογος προσώπων και εταιρειών» που θα υποστούν κυρώσεις.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Sigmalive: «Όταν ξεκινούσαμε αυτή την προσπάθεια πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, δεν πρέπει να προβαίνουμε ούτε σε μεγαλόστομες διακηρύξεις και πανηγυρισμούς ούτε όμως σε μηδενισμό, σημείωσε.

Οι λεπτομέρειες στη διαμόρφωση του καταλόγου

Και συνέχισε λέγοντας ότι τώρα θα γίνει υποβολή προτάσεων από τα κράτη μέλη για καταχώρηση σ’ αυτά τα νομικά κείμενα των ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις ή στην προετοιμασία αυτών των παράνομων ενεργειών.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι βρίσκεται σε πολύ τελικό στάδιο ο σχετικός κατάλογος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα εν λόγω φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Αυτό που προέχει, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η απόλυτη τεκμηρίωση αφού πρόκειται να υποστούν σοβαρές κυρώσεις όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρέπει να λεχθεί δημόσια όνομα ατόμου ή εταιρείας ή φυσικού προσώπου πριν να ληφθεί απόφαση.

Οι συζητήσεις, υπογράμμισε, στις Βρυξέλλες για τη συμπερίληψη των σχετικών ονομάτων στον κατάλογο γίνονται σε αίθουσα ασφαλείας χωρίς κινητά για να μην διαρρεύσει τίποτα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει μια νέα προσέγγιση της Ε.Ε σε αναφορικά με τις σχέσεις της με την Τουρκία του κυρίου Ερντογάν.

Σε σχέση με το Κυπριακό και την επικείμενη Τριμερή στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου, ο  κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ευχή όπως υπάρξει αποτέλεσμα. Αν όμως δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τόνισε, αυτοί που θα ευθύνονται θα πρέπει να κατονομαστούν.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Sigmalive