Ερογλου:Αρση «εμπάργκο» και αναγνωριση από ΟΗΕ/ΕΕ

 Μηνύματα σε ΗΕ και ΕΕ έστειλε χθες ο Ντερβίς Ερογλου, ζητώντας από το διεθνή οργανισμό να άρει την απόφασή του για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους και από την Ενωση να άρει τα «εμπάργκο».

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερογλου είπε πως σε περίπτωση που ανακοινωθεί ότι οι δύο αποφάσεις θα επανεξεταστούν, θα αποτελέσει αυτό κίνητρο για τους Ε/κ για μια συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, μπορούμε να καθόμαστε ακόμη 100 χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι Τ/κ δεν έχουν πλέον τέτοια υπομονή.

Σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση με την «ένωση συνταξιούχων αστυνομικών» του ψευδοκράτους, ο Τ/κ ηγέτης επέμεινε στη θέση του για χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε, ανέφερε ότι πλέον θέλει να δει μπροστά, λέγοντας πως η ε/κ πλευρά έχει απορρίψει μέχρι σήμερα όλα τα σχέδια λύσης και δεν είναι βέβαιο εάν και σε μια νέα συμφωνία θα πει ναι. «Εάν δεν υπάρξει, το πιο φυσικό είναι να πάρει ο καθένας το δρόμο του. Όταν το λέω αυτό, λένε ότι ο Ερογλου δεν θέλει συμφωνία, αλλά το ‘68 άρχισαν οι πρώτες συναντήσεις και διήρκησαν 5 χρόνια». Μετά την εισβολή, συνέχισε, το 1977 ξανάρχισαν οι συνομιλίες που συνεχίζονται ακόμα. «Πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε να πεισθούν οι Ε/κ για μια συμφωνία, οι οποίοι έχουν πει όχι στις προτάσεις λύσεις του ΟΗΕ».

Αν οι Ε/κ έχουν πρόθεση για την επίτευξη συμφωνίας, πρέπει να αποδεχτούν ότι και οι Τ/κ έχουν τόσα δικαιώματα στα εδάφη τους όσα έχουν και οι Ε/κ, ανέφερε λέγοντας ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει επιστροφή στην προ του 1974 περίοδο. Πρόσθεσε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι όλος ο κόσμος πρέπει να δει ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει οποιαδήποτε άλλης μορφής συμφωνία.

Ο Τ/κ ηγέτης δέχθηκε χθες τους 27 φοιτητές από 12 χώρες που βρίσκονται στα κατεχόμενα στα πλαίσια της ανταλλαγής φοιτητών του Φόρουμ Ευρωπαίων Φοιτητών. Ευχήθηκε όπως επιτευχθεί μια βιώσιμη και μόνιμη συμφωνία, λέγοντας ότι οι Τ/κ έχουν διαμηνύσει στη διεθνή κοινότητα πως είναι έτοιμοι για μια ομοσπονδιακή λύση, ενώ επέκρινε την ε/κ πλευρά ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών προσποιούμενη ότι θέλει λύση.