Έλληνας καθηγητής υποστηρίζει τη μεταφορά κυπριακού αερίου μέσω…Τουρκίας!

Στην ίδια ουσιαστικά κατάληξη – αν και από άλλη αφετηρία και άλλο σκεπτικό – με τον γνωστό για τις φιλοτουρκικές θέσεις του όσον αφορά τα Ενεργειακά θέματα της περιοχής  πρώην βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Bryza έφθασε και ο Ελληνας αναπληρωτής καθηγητής στο Τουρκικό Πανεπιστημιο Bigli στην Κωνσταντινούπολη   Harry Tzimitras  (Χ.Τζίμητρας), για τον »δρόμο» μεταφοράς του Φυσικού Αεριου της Κύπρου πρός την Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα  και σύμφωνα με δημοσίευμα της  Hurriyet Daily News ο αν. καθηγητής Διεθνών Σπουδών – και κατά την εφημερίδα ειδικός σε θέματα ενέργειας - υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι έρευνες για φυσικό αέριο εντός του 2013 στα οικόπεδα 2,3,9 και 11 να προκαλέσουν εντάσεις παρά συμφιλίωση με την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, εκτίμησε, ότι ίσως υπάρξει περιθώριο για το τελευταίο ενδεχόμενο (σ.σ. συμφιλίωση) δεδομένου ότι ο συντομότερος δρόμος για να φθάσει το Φυσικό Αέριο (της Κύπρου) στις αγορές είναι μέσω της Τουρκίας.
 
Να θυμίσουμε ότι υπέρ της μεταφοράς του κυπριακού ( και ισραηλινού) αερίου μέσω Τουρκίας ως συμφερότερη  τάχθηκε πρόσφατα ο κ  Bryza .

Συγκεκριμένα ο πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το επιστημονικό περιοδικό Turkish Policy Quarterly στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε οικονομικά ασύμφορη τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης. Από την άλλη πλευρά,υποστήριξε ο κ.  Bryza, η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη φαίνεται λογική από οικονομικής άποψης, ωστόσο, – προσθέτει – δεδομένης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ, η σχετική συμφωνία είναι μάλλον απίθανη.Η Τουρκία – είχε αναφέρει ο κ Bryza  καταλήγοντας – θα μπορούσε να κατασκευάσει εναλλακτικά έναν αγωγό στην «ΤΔΒΚ» και στη συνέχεια να διοχετεύσει αέριο στο έδαφός της!