Γιατι η Κύπρος ειναι… Κινέζικη!

Για εσάς που περπατήσατε στην Ανω Πόλη, στην Θεσσαλονικη, μπορεί να έχετε παρατηρήσει στους τοίχους της πόλης το σλογκαν της παραπάνω φωτογραφίας: ‘Η Κύπρος ειναι Κινέζικη’. Ποιος το έγραψε και γιατι μπορεί να το έγραψε, κανείς δεν ξέρει. Το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα South China Morning Post ρίχνει λίγο φώς στο γιατι η Κύπρος μπορει να ειναι κινέζικη!

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπετε αφου φτάσετε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο ειναι μια διαφήμηση εταιρείας ακινήτων. Καθόλου περίεργο θα σκέφτεστε όμως η διαφήμηση αυτη ειναι στα κινέζικα.

Και φέτος στην Πάφο το καρναβάλι θα εχει ώς θέμα την Κινα.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας «Ολα θα ειναι κινέζικα!»

Το καρναβάλι μάλλον θα ειναι ενας τρόπος για να γιορτασει μια ασυνήθιστη ‘άνοδο’ το νησί που – όπως και άλλα μερη στην νότια Ευρώπη – εχει πληγή απο την κρίση της ευρωζώνης. Απο το 2007 μέχρι σήμερα οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο εχουν μειωθεί κατά περίπου 15%. Ωστόσο σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα περισσότερο απο 600 ακίνητα απο τα οποία 90% ειναι στην Πάφο πωλήθηκαν σε Κινέζους.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λεπτό, διευθυντή του ομιλου Leptos property group η πραγματική αύξηση ήρθε μετα τον Αύγουστο καθώς τότε ηταν που η κυβέρνηση κατέστησε σαφές τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους υπηκόους τρίτων χωρών να πάρουν μόνιμη κατοικία,

Η εξασφάλιση μόνιμης διαμονής σε κράτος μέλος της ΕΕ ειναι τρομερά ελκυστική για τους Κινέζους, διότι τους προσφέρει ταξίδια χωρίς βίζα σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση.

Η Lisha Τανγκ, πελάτης σε μια κτηματομεσιτική εταιρία του Πεκίνου, δήλωσε οτι «Ένα σπίτι στην Κύπρο σημαίνει οτι οι νέοι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη, κατι που ειναι πολυ σημαντικό γι αυτους»
Αυτο δεν ισχύει βέβαια μόνο για τους νεους αλλα και για τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να πάνε σε Ευρωπαικά σχολεία και θα ηθελαν να εχουν μια μόνιμη κατοικία κοντά τους,

Για να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο, επενδυτές από χώρες εκτός της ΕΕ πρέπει να ξοδέψουν τουλάχιστον € 300.000 (HK $ 3,1 εκατομμύρια) για ένα ακίνητο. Θα πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι δεν έχουν ποινικό μητρώο, να είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και να συμφωνούν στο να καταθέτουν € 30.000 το χρονο για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ένα τοπικό τραπεζικό λογαριασμό. Η ‘αδεια για μόνιμη κατοικία παιρνει συνήθως 45 μέρες.

Βέβαια η Κύπρος δεν είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να την αναζωογονήσει μια στάσιμη αγορά ακινήτων. Πέρυσι και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προσέφεραν παραμονή σε αλλοδαπούς που αγόρασαν ακίνητα αξίας πάνω από ένα ορισμένο ποσό. Ετοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμα τους ειναι και η Ισπανία.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ζήτημα του κατά πόσον η χορήγηση του δικαιώματος μόνιμης κατοικίας σε μη-πολίτες της ΕΕ, παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων.
Οι όροι για την είσοδο των επενδυτών στην ΕΕ, επί του παρόντος δεν έχουν εναρμονιστεί.

Ο Godement Francois, επικεφαλής του προγράμματος της Κίνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων είπε οτι βρίσκει το θέμα αυτο ενδιαφερον και βλέπει οτι υπάρχει προοπτική ωστόσο σημείωσε οτι η ΕΕ θα εξέφραζε μαλλον την δυσαρεσκεια της στην περίπτωση που μια χώρα ειναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν. «
Οπως ειναι και η Ελλάδα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πωλήσεις ελληνικών νησιών και με υπογραφές! Διαβάστε τη τροπολογία

«Ευχαριστούμε ΕΛΛΑΔΑ»! Ένα βίντεο από την Ισπανία που σε κάνει να δακρύζεις

Απαγωγές CIA. Ελλάδα-Κύπρος στη λίστα των χωρών που συνεργάστηκαν!