Η τελευταία κάτοικος της Αμμοχώστου – ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Λίγες ώρες μετά από την άκαρπη συνεδρίαση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας για την Κύπρο, που έληξε στις 3:30 τα ξημερώματα στη Γενεύη, οι κάτοικοι της Αμμοχώστου ήταν βέβαιοι ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ήταν ξημερώματα 15ης Αυγούστου το 1974. Άφησαν τα πράγματά τους εκεί που ήταν οι θέσεις τους: στα σπίτια τους, στο χωριό τους. Οι μαρτυρίες για φαγητά που έμειναν να μαγειρεύονται δεν είναι λίγες, όπως και αυτές για τα νερά που έβραζαν περιμένοντας να γίνουν τσάι.

Ο Αττίλας 2 όμως είχε μπει σε εφαρμογή. Η πεδιάδα της Μεσαορίας, μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου, το μεγαλύτερο μέρος της Μόρφου και της Καρπασίας, παρά τη συμφωνημένη εκεχειρία, είχαν καταληφθεί. Τα τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς. Λευκωσία και Αμμόχωστος, μαζί και άλλα χωριά ήταν κάτω από το έλεός τους.

Οι άνδρες του στρατού των Ηνωμένων Εθνών έφτασαν στην Αμμόχωστο ίσα για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους της ότι ο κατοχικός στρατός βρίσκεται προ των πυλών. Οι κάτοικοι φεύγουν. Ελπίζοντας. Μη γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει…..

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ