HMS Queen Elizabeth: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης…«επιθεώρησε» το βρετανικό αεροπλανοφόρο [pics]

Το αεροπλανοφόρο του Ηνωμένου Βασιλείου HMS Queen Elizabeth, το οποίο βρίσκεται στο νέο λιμάνι Λεμεσού, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ όπως είχαμε ενημερώσει σε πρόσφατο άρθρο, οι βρετανικές και οι κυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια σειρά ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

«Η επίσκεψή μου σήμερα υπογραμμίζει την έντονη βούλησή μας να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας και τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o κος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth θα πραγματοποιήσει μια αποστολή που περιλαμβάνει την ανάπτυξη της ομάδας κρούσης του (United Kingdom Carrier Strike Group – UKCSG), συνολικά εννέα πολεμικών πλοίων, σε περιοχές όπως η Μεσόγειος, ο Ινδικός Ωκεανός αλλά και η ανατολική Ασία.

H διεθνής αποστολή του αεροπλανοφόρου

Έχοντας αναχωρήσει από το Πόρτσμουθ στις 22 Μαΐου, ο στόλος πραγματοποιεί τη δεύτερη στάση του στην Κύπρο, μετά την αναχώρηση   από το λιμάνι της Σικελίας στην Ιταλία. Στα κυπριακά ύδατα τον συνοδεύσουν μια ολλανδική φρεγάτα (HNLMS Evertsen) και ένα αμερικανικό πολεμικό (USS The Sullivans).

Σε αυτό το παρθενικό επιχειρησιακό του ταξίδι, το HMS Queen Elizabeth ηγείται του στόλου, σε μια επιχείρηση η οποία ενσωματώνει το όραμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μια Παγκόσμια Βρετανία (Global Britain), ενός ηγετικού κράτους της δυτικής συμμαχίας και ενός ενεργού και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτει η ανακοίνωση. «Η στάση στη Λεμεσό είναι ενδεικτική της διαρκούς σημασίας της Κύπρου στην περιοχή, καθώς και του εύρους και του βάθους της διμερούς σχέσης ΗΒ – Κύπρου», σημειώνεται.

Η παραμονή του στόλου στο λιμάνι Λεμεσού, συνεχίζει η ανακοίνωση, αποτελεί επίσης σημαντική ευκαιρία ανάδειξης και ανάπτυξης της ισχυρής και δυναμικής αμυντικής συμμαχίας ΗΒ – Κύπρου, και έρχεται να προστεθεί στην περσινή αποστολή του Βασιλικού Ναυτικού, της οποίας ηγείτο το HMS Albion, που συμμετείχε στην 7η ετήσια άσκηση διαχείρισης κρίσεων ΝΕΜΕΣΙΣ, ενώ πρόσφερε παράλληλα ένα εκτενές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Εθνική Φρουρά και άλλους εταίρους στο νησί.

Ο στόλος θα συμμετάσχει  σε κοινές ασκήσεις με τις Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο, ενώ προσωπικό του στόλου θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί εντός των Βρετανικών Βάσεων και να λάβει μέρος σε αθλητικές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη στεριά.

Δείτε και άλλα πλάνα από την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη: