Κυπριακό: Αυτά είναι τα «μηνύματα» στην Τουρκία από το τετ-α-τετ Αναστασιάδη και Μέι

Σημαντική συνάντηση έλαβε χώρα χθες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.Νίκο Αναστασιάδη και την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στο εσωτερικό και των δύο χωρών λόγω του Κυπριακού και του Brexit.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πολύ ουσιώδεις συνομιλίες με την Τερέζα Μέι, αναφορικά με την πορεία των διαβουλεύσεων στο Κυπριακό και την θέση των Βρετανών ως εγγυήτρια δύναμη, ενώ σχετικά με το Brexit δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία, στέλνοντας δύο «ηχηρά» μηνύματα στην Τουρκία.

Ειδικότερα, το πρώτο μήνυμα αφορά το θέμα των εγγυήσεων, με το Λονδίνο να επαναβεβαιώνει με σαφήνεια την προηγούμενη του θέση ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει μετά τη λύση του Κυπριακού να έχει ρόλο εγγυήτριας δύναμης.

Αυτό που τόνισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που της έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη μεταξύ τους συνάντηση στην Ντάνουνινγκ Στριτ, είναι πως η Βρετανία, αν δεν το επιθυμούν οι δύο πλευρές, δεν θέλει να παραμείνει εγγυήτρια.

Ανάλογη κίνηση είχε γίνει προηγουμένως από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντηση που είχε στο Φόρεϊν Όφις με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ.

Ο ΥΠΕΞ ζήτησε να επαναβεβαιώσει τη βρετανική θέση ότι το Λονδίνο δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης. Και η απάντηση που έλαβε ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν η ίδια που είχε πει και η Τερέζα Μέι, ότι η Βρετανία δεν θέλει να διατηρήσει ρόλο εγγυήτριας.

Το δεύτερο σημαντικό που βγαίνει από τις συναντήσεις στο Λονδίνο είναι πως το Brexit δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπόδιο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Μια θέση που απαντά στον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να αρχίσουν αυτή την περίοδο γιατί η Βρετανία ασχολείται με το θέμα του Brexit και δεν έχει χρόνο για το Κυπριακό.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών είχε συζητηθεί και το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η Βρετανία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο επίπεδα.

Στα Ηνωμένα Έθνη έχει κεντρικό ρόλο στη σύνταξη των σχετικών ψηφισμάτων. Στην Κύπρο έχει κεντρικό ρόλο όσον αφορά τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα του Brexit ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου. Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β. 

Πηγή: philenews