Κυπριακό: Εντατικοποιούνται οι διεργασίες για τη Γενεύη

Εντατικοποποιούνται οι διεργασίες ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Onalert Newsroom
Κυπριακό: Εντατικοποιούνται οι διεργασίες για τη Γενεύη

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 Εντατικοποποιούνται οι διεργασίες ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η προετοιμασία θα συνεχισθεί μέχρι και την αναχώρηση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστική τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι τόσο ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, θα έχουν σημαντικές επαφές με συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενώ ανάλογες επαφές θα γίνουν και από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στόχος, είπε, είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για θετικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη σε κοινές αποφάσεις, ώστε να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι απώτερος στόχος στη Γενεύη θα είναι ένα πλαίσιο λύση το πρώτο μισό του Ιανουαρίου.

Σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στα τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη Γενεύη, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη για την Κύπρο, στην υλοποίηση της οποίας η τουρκοκυπριακή πλευρά, συνέβαλε θετικά και δημιουργικά.

Δεν είναι μυστικό το γεγονός, είπε, ότι παρά την πρόοδο σε πολλά θέματα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία διαφωνίας, για τα οποία χρειαζόμαστε λύσεις.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα στη Γενεύη, ωστόσο σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει εκεί με όλη την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα “να δημιουργήσουμε μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη και ενωμένη Κύπρο, με βάση την πολιτική ισότητα των δυο συνιστωσών πολιτειών στο πλαίσιο των συμφωνημένων παραμέτρων.

“Θα παραβρεθούμε στην διάσκεψη της Γενεύης με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινότητάς μας, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας”, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα - Ισραήλ - Κύπρος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Ηχηρό μήνυμα» Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στην Τουρκία για τουρκολιβυκό μνημόνιο και καλώδιο GSI: Τριμερής συνάντηση για αμυντική συνεργασία

Οι τρεις πλευρές καταδίκασαν εκ νέου το τουρκολιβυκό μνημόνιο και έστειλαν «μήνυμα» στην Τουρκία για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης

Γεραπετρίτης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γεραπετρίτης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Αν την εμποδίσει η Τουρκία, θα κάνουμε επιχειρησιακές παρεμβάσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως η υλοποίηση του έργου είναι εξασφαλισμένη