Κυπριακός τύπος: Κυπριακή οικονομία και Τρόικα

Η κυπριακή οικονομία και οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας στην Αθήνα, η επίσκεψη στην Κύπρο γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, οι αντιρρήσεις της Εκκλησίας της Κύπρου στην αποτέφρωση νεκρών και τη συμβίωση ατόμων του ίδιου φύλου, η οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών, και ο θάνατος του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ισχυρές πιέσεις», γράφει ότι σε ασφυκτικό πολιτικό κλοιό επιδιώκουν να θέσουν την Κύπρο χώρες μέλη της Ευρωζώνης, ενώ η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε κούρεμα ούτε αύξηση εταιρικού φόρου. Γράφει, επίσης, ότι έξω φρενών έκανε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, με την απόφασή του να μεταβεί στη Γερμανία την ημέρα των πιο κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα στη Λευκωσία, και ότι ο κ. Δημητριάδης έλαβε εντολή και επιστρέφει για συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Τρόικας την Παρασκευή. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις», γράφει ότι σε οριακό σημείο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία μέχρι το τέλος του Μάρτη για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, και ότι καυτά θέματα είναι τα πλάνα των τραπεζών και ο εταιρικός φόρος. Γράφει, επίσης, ότι ο Ούγκο Τσάβες, κεντρικό πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας για 14 χρόνια, ηττήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών, και αναφέρει ότι ο χαμός του Τσάβες προκάλεσε συγκίνηση ανά το παγκόσμιο, ενώ οι Βενεζουελάνοι δεν μπορούν ακόμα να το πιστέψουν. Επίσης, γράφει ότι σημαντικό εμπόδιο στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών μπορεί να αποτελέσει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί μη αξιόπιστο το σχέδιο.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Μάχες σε όλα τα μέτωπα», γράφει ότι πολυεπίπεδες προσπάθειες να εξευρεθούν λύσεις που θα καθιστούν το χρέος της Κύπρου βιώσιμο, βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός χώρας. Γράφει, επίσης, ότι η Λευκωσία, διά του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, παρουσίασε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών οδικό χάρτη για την εξωτερική πολιτική με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του τα δύο επόμενα χρόνια. Επίσης, γράφει ότι η βραβευμένη ψηφιακή τεχνολογία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών φαίνεται πως έκανε καλά τη δουλειά της, αφού το τελευταίο δεκαήμερο έστειλε 78.000 μηνύματα με υπενθυμίσεις στα κινητά τηλέφωνα ιδιοκτητών που δεν είχαν ανανεώσει τις άδειες κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν περίπου 60.000 ανανεώσεις κα καταβολή του σχετικού τέλους.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Έξοδος από το ευρώ…», γράφει ότι στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι και η Τρόικα επιμένουν στο κούρεμα των ιδιωτικών καταθέσεων, δεν αποκλείεται η Κύπρος να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη λίρα. Γράφει, επίσης, ότι έντονες ανησυχίες και προβληματισμό εξέφρασε χθες το συνδικαλιστικό κίνημα για τις εξελίξεις γύρω από την υπογραφή του μνημονίου, αλλά και για τα πολύ σημαντικά θέματα που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τρόικα. Επίσης, αναφέρεται σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη ότι η συναίνεση από πλευράς Κυβέρνησης στην απαίτηση της Τρόικας για τη διενέργεια ελέγχου από ιδιωτική εταιρεία, παρουσιαζόμενη ως μεγάλη επιτυχία και όχι ως αναγκαία υπό τις περιστάσεις, αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία προς τον λαό.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Οι ομοφυλόφιλοι καλούνται να καταπολεμήσουν τον `εθισμό` «, γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος τάχθηκε χθες εναντίον του νομοσχεδίου που ρυθμίζει την αποτέφρωση νεκρών και επιτρέπει πολιτικούς δεσμούς, και φάνηκε να υπονοεί ότι ακόμα υποστηρίζει μία μεσαιωνική αντίρρηση στην παρουσία στην εκκλησία γυναικών με εμμηνόρροια, ενώ αντίρρηση εξέφρασε και στη συμβίωση ατόμων του ίδιου φύλου. Γράφει, επίσης, ότι η νύξη της Δούκισσας του Κέιμπριτζ ότι είναι έγκυος με κοριτσάκι έχει προκαλέσει ενθουσιασμό μεταξύ των οπαδών της βασιλικής οικογένειας. Επίσης, γράφει ότι αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών βρίσκεται στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη για συζήτηση της οικονομικής κατάστασης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, καθώς και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

cna.org.cy